Srbija i Balkan

Kecmanović: Sarajlije zagledane u Ameriku ne primećuju geopolitičke promene

Kecmanović je ocenio da Bošnjaci sarađuju sa nelegalnim Kristijanom Šmitom zato što dele njegove iluzije da je zaista visoki predstavnik u BiH i svoje da o BiH odlučuju samo oni
Kecmanović: Sarajlije zagledane u Ameriku ne primećuju geopolitičke promenewww.globallookpress.com © GTW/http://imagebroker.com/#/search/

Sarajlije su zagledane u daleku Ameriku i ne primećuju geopolitičke promene u ostatku sveta, čak ni da im se pred nosom centar moći iz zajedničkih organa BiH, sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem preselio u Banjaluku i zapadni Mostar, ukazao je profesor emeritus Nenad Kecmanović.

Kecmanović je u autorskom tekstu za "Politiku" ocenio da BiH prirodno sledi agoniju nekadašnje SFRJ, u kojoj je simptom raspada bio, pored ostalog, i slabljenje uticaja Predsedništva SFRJ u odnosu na federalne jedinice.

On je naveo da se trojka u Predsedništvu BiH, izuzev rutinskih poslova, uglavnom slaže da se ni u čemu ne slaže, dok razgovore o ključnim temama vode Dodik i Čović, lideri pobedničkih nacionalnih stranaka SNSD-a i HDZ-a, za sada bez Bakira Izetbegovića sa čela izborno dominantne SDA.

Kecmanović je ocenio da Bošnjaci sarađuju sa nelegalnim Kristijanom Šmitom zato što dele njegove iluzije da je zaista visoki predstavnik za BiH i svoje da o BiH odlučuju samo oni.

"Šmit je za Srbe neka vrsta 'korisnog idiota', jer im je otvorio oči šta ih čeka ako popuste. A Bošnjaci kao da pate od stokholmskog sindroma. Vezali se za protestantsko-katoličke islamofobe i padaju u trans kada im bilo koja šuša sa Zapada kaže neku lepu reč na engleskom ili nemačkom jeziku", smatra Kecmanović.

On je ukazao i na to da BiH nije član NATO-a, niti je mušterija da to postane, te da NATO nije ni potpisnik, niti garant Dejtonskog sporazuma.

Ukazujući na reči generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga tokom nedavne posete BiH i priči o "secesionističkoj retorici", Kecmanović je istakao da je pre "secesionističke retorike" bila i "zapaljiva retorika", pa nije izazvala požar.

Prema njegovim rečima, Dodik samo upozorava da, pošto je za Bošnjake Dejton "ludačka košulja", a neće ni novi dogovor o BiH, jedino rešenje je miran razlaz.

"Problem je Dodikova retorika sama po sebi, zato što su navikli da im se klanjaju svugde po svetu. U Sarajevu i više od toga, a Dodik im skreše u lice i opsuje. No, toga je sve više na sve strane i biće im korisno kao vežba", naveo je Kecmanović.

image