Srbija i Balkan

Vučić: Italija bi mogla ponovo da bude najznačajniji partner Srbiji, zahvalan sam na podršci (VIDEO)

Premijerka Italije Đorđa Meloni rekla je da je za Italiju važno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu
Vučić: Italija bi mogla ponovo da bude najznačajniji partner Srbiji, zahvalan sam na podršci (VIDEO)© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se premijerki Italije na poseti našoj zemlji.

"Razgovarali smo o gotovo svim važnim pitanjima za odnose dveju zemalja, konstatovali smo da Srbija i Italija, kao izrazito prijateljske zemlje imaju dobre političke i ekonomske odnose. Naša robna razmena je 4,6 milijardi evra i verujem da naša saradnja može da bude još viša u budućnosti", naglasio je Vučić.

Predsednik je naglasio da bi Italija, kada "Stelantis" krene u proizvodnju električne pande u Kragujevcu, mogla da bude ponovo prvi i najznačajniji partner Srbije.

"Sa Meloni sam razgovarao i o svim regionalnim pitanjima i evropskom putu Srbije i zahvalan sam predsednici Vlade Italije zbog suštinske i istrajne podrške Italije evropskom putu Srbiji i posebno sam zahvalan Đorđi što je uvek želela da čuje naše mišljenje i imala uvek dovoljno vremena da sasluša ono što Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", rekao je Vučić u Palati Srbija.

Kako je rekao, "mislimo da predsednica Vlade Italije je jedan od velikih lidera, ne samo evropskih već svetskih koja ima raskošni politički talenat".

On je iskazao zahvalnost i na odluci Italije da sve najvažnije italijanske finansijske institucije, koje podrazumevaju dolazak banke za depozit i zajmove u najskorije vreme, čime će Beograd postati prvo regionalno sedište sa kompletnom platformom italijanskih javnih i privatnih subjekata za podršku poslovnom sektoru i njegovoj internacionalizaciji, naglasivši da je to od izuzetnog značaja.

Kako je dodao, kompanija "Stelantis", osim proizvodnje novog električnog vozila pande, mogla da bude generator novih investicija u auto-industriju, koja je ubedljivo najveći izvor stranih direktnih investicija sa udelom od čak jedne četvrtine u ukupnim stranim investicijama u našoj zemlji.

"Posebno sam izrazio zahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja kriza na Zapadnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema. Nadam se da ćemo ubuduće imati još značajniju ulogu Italije u svim stvarima koje su od vitalnog interesa za opstanak zemlje i našeg naroda", rekao je Vučić.

Meloni: Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju

Premijerka Italije Đorđa Meloni je istakla da trgovinska razmena između Srbije i Italije može da bude još veća i da misli da može da bude još investicija koje doprinose tome na svoj način.

Ona je naglasila da je ovo njena prva poseta Srbiji.

"Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam već imala priliku da se vidim, ali smatram da je trebalo da dođe do ovakve posete", naglasila je Meloni.

Kako je istakla, misli da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile pojedine kompanije Italije.

"To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni", naglasila je.

"Zaista sam veoma zadovoljna što postoji mogućnost, što imamo lidere koji razumeju i shvataju koliko je bitno da se naši odnosi poboljšaju zbog privrede", rekla je Meloni.

"Nastavićemo da budemo među prvim zemljama koje podržavaju proces proširenja, tj. ujedinjenja Evrope. Ono što treba da urade evropske institucije to je proces kako bi bilo garantovano da će doći do ujedinjenja Evrope. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu. Predsednik zna da može da računa na našu podršku, kako bismo ubrzali proces približavanja EU i sve ono što EK traži. Mi ćemo biti za vas na tom putu, bitno je da postoji više bezbednosti i razvoja. Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom", istakla je Meloni.

Ona se zahvalila Beogradu na svim naporima koje ulaže.

"Naša energija treba da bude uložena i u to i da rešimo te probleme na pravi način", dodala je.

Kako je rekla govorili su i o migracijama i dodala da Beograd i Rim imaju iste poglede što se tiče ilegalnih migracija.

"Govorili smo i o sukobu između Rusije i Ukrajine, Italija je 360 posto uz Ukrajinu i nastavljamo da ih podržavamo, Italija se mnogo zalaže i na humanitarniom polju", naglasila je.

"Što se tiče Gaze tu smo isto  jako angažovani na humanitarnom planu", naglasila je.

image