Srbija i Balkan

Ometanje pravde: Tužilaštvo zatražilo ograničenje komunikacije Tačiju, Veseljiju i Seljimiju

Specijalizovano tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, preduzelo ovaj korak da bi se pozabavilo pokušajima uticaja na svedoke i ometanja njihovog svedočenja, te drugih pretnji integritetu postupka u predmetu Tači i drugi
Ometanje pravde: Tužilaštvo zatražilo ograničenje komunikacije Tačiju, Veseljiju i SeljimijuGetty © Pierre Crom

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je niz mera za ograničenje kontakata i komunikacije trojici optuženih u Pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća – Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju. Pretresni panel je odobrio nekoliko tih mera, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Specijalizovano tužilaštvo je, kako se navodi, preduzelo ovaj korak da bi se pozabavilo pokušajima uticaja na svedoke i ometanja njihovog svedočenja, te drugih pretnji integritetu postupka u predmetu Tači i drugi.

"Istrage Specijalizovanog tužilaštva po pitanju ometanja pravde pokazuju da su trojica optuženika koristili svoje neprivilegovane posete kako bi nezakonito delili poverljive informacije i, u slučaju Tačija, u više navrata davali upute posetiocima da pokušaju da manipulišu izjavama svedoka", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Specijalizovano tužilaštvo izuzetno ozbiljno shvata ometanje pravde, te će nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili utiču na svedoke ili daju finansijsku ili drugu vrstu podrške za ovakva krivična dela.

image