Srbija i Balkan

Hag bez ijedne optužnice o "žutoj kući": Specijalizovana veća će razjasniti izveštaj

Ukoliko bivše vođe tzv. OVK budu osuđene, to "neće naštetiti temeljima kosovske države", to je bio rat za nezavisnost, istakla je predsednica Specijalizovanih veća u Hagu
Hag bez ijedne optužnice o "žutoj kući": Specijalizovana veća će razjasniti izveštajGetty © David Greedy / Stringer

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je u Prištini da će biti razjašnjeno sve u vezi sa izveštajem nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i trgovinom organima u tzv. žutoj kući, i navela da Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu u vezi sa tim slučajem.

"Možda su u toku istrage kosovskih ili albanskih vlasti, jer se 'žuta kuća' nalazi na teritoriji Albanije, ali u dosadašnjim optužnicama barem nema optužbi na račun 'žute kuće'", rekla je Trendafilova.

Istakla je da Specijalizovana veća "ne targetiraju" tzv. OVK, već se bave odgovornošću za pojedinačne zločine, prenosi Koha.

Ona je ocenila da, ukoliko bivše vođe tzv. OVK budu osuđene, to "neće naštetiti temeljima kosovske države".

"To je bio rat za nezavisnost koji je vodilo toliko mnogo ljudi koje je podržavalo celokupno stanovništvo vaše zemlje. Ali ne želim da zvučim kao da unapred određujem ishod", rekla je Trendafilova.

Govoreći o dužini trajanja suđenja vođama tzv. OVK, rekla je da ne zna koliko bi taj proces mogao da traje, pošto je svaki od četvorice optuženih optužen po 10 tačaka za ratne zločine i šest za zločine protiv čovečnosti.

"Verujte, sudije uopšte ne haju što je reč o predmetu koji će trajati godinama i godinama. Koliko će trajati, ne znam", rekla je Trendafilova.

Povodom moguće maksimalne kazne za optužene, ona je rekla da bi to mogla da bude kazna doživotnog zatvora.

"Samo za najekstremnije slučajeve to može biti doživotni zatvor, imajući u vidu svako posebno krivično delo, i imajući u vidu relevantne odredbe Krivičnog zakona Kosova i Krivičnog zakonika iz vremena kada su krivična dela počinjena", navela je Trendafilova.

Odgovarajući na navode da su suđenja Specijalizovanih veća "jednonacionalna", ona je istakla važnost člana 9 Zakona o specijalizovanim većima i specijalnom tužilaštvu.

"To je veoma važan član koji se odnosi na to da bilo ko, ko je počinio zločine, da li je državljanin Republike 'Kosovo' ili državljanin bilo koje druge države, ako je ta osoba počinila ratne zločine, kako je predviđeno u našoj nadležnosti, ta osoba će odgovarati", rekla je Trendafilova.

Ona je navela da se, dok je bila sudija Međunarodnog krivičnog suda, bavila slučajevima u kojima se sudilo šefovima država i da nije bila "nimalo zabrinuta".

image