Srbija i Balkan

Dodik: U Briselu ćemo videti koliko je Evropa ozbiljna prema nama

Sutra će se u Briselu održati sastanak na visokom nivou, a predsednik Republike Srpske najavio je da će na sastanku konstatovati da BiH mora biti oslobođena kolonijalne vlasti
Dodik: U Briselu ćemo videti koliko je Evropa ozbiljna prema nama© ATA Images

Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. U Briselu ćemo videti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ponovio da je teško biti optimista, naročito ako se vidi koliko neke od članica, koje se protive otvaranju pristupnih pregovora, ne razumeju prilike i odnose u BiH.

"Optužbe koje od Holandije dolaze na račun Srpske pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike Srpske optužuju da 'podrivaju' i nepostojeće institucije", jasno je poručio Dodik.

Dodik ističe da će Republika Srpska i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

"BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu da dovore da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima put BiH u EU mogu srušiti samo takozvane bosanske patriote, koje su srušile i institucije BiH, pretvorile ih u stranačke prostorije i muslimanske ispostave.

"Niko ne reaguje na cirkus koji danima gledamo u Federaciji i pokušaje da se situacija u BiH dovede do usijanja. Jedina reakcija koja dolazi iz EU i Amerike tiče se uvek Republike Srpske i takav jednostran pristup moraće da se menja", istakao je Dodik.

Dodik je ranije izjavio da će na predstojećem sastanku na visokom nivou, koji će biti održan 5. decembra u Briselu, konstatovati da BiH mora biti oslobođena kolonijalne vlasti i da je mešanje međunarodne zajednice u unutrašnje poslove neprihvatljivo.

image