Srbija i Balkan

Dodik: Obeležavanjem parafiranja Dejtonskog sporazuma, slavimo dan međunarodnog priznanja Srpske

Republika Srpska je opstala uprkos neprestanim pritiscima kolektivnog Zapada, koji predvodi SAD i Velika Britanija, poručio je predsednik RS
Dodik: Obeležavanjem parafiranja Dejtonskog sporazuma, slavimo dan međunarodnog priznanja Srpske© Milos Tesic/ATAImages

Republika Srpska danas, obeležavajući datum parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, obeležava dan svog međunarodnog priznanja, izjavio je Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Republika Srpska je kroz SRJ potpisala Opšti okvirni sporazum i sve anekse, što je kasnije poslužilo Venecijanskoj komisiji da utvrdi da Republika Srpska ima međunarodno priznat status, jer je potpisnica međunarodnog ugovora i kao takva je pozvana da sa drugom stranom - FBiH, menja određene odredbe tog sporazuma, ali to se nije desilo", rekao je Dodik.

On je istakao da državna zajednica BiH već 28 godina pokazuje nesposobnost da funkcioniše, za razliku od Republike Srpske koja je sposobna da funkcioniše uprkos pritiscima i napadima.

"Republika Srpska je dala tada svoja ovlašćenja SRJ da u njeno ime potpiše Opšti okvirni sporazum. Taj sporazum je potpisala SRJ, Hrvatska i tada nepostojeća Republika BiH koju je predstavljao Alija Izetbegović koji nije imao legitimitet ni Srba, ni Hrvata", naveo je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je Republika Srpska opstala uprkos kontinuiranom pritisku.

"Danas je Rusija, kao jedan od svedoka parafiranja i potpisa Dejtonskog sporazuma, potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima onoga što zovemo kolektivni Zapad, predvođen SAD i Velikom Britanijom. Republika Srpska od Dejtona nema nijednu godinu u kojoj bi mogla da se posveti razvoju i stabilnosti", kazao je Dodik.

Predsednik RS je istakao da se BiH nalazi u kolonijalnom statusu i da kolonijalni upravnici koji stoluju u Sarajevu pokušavaju kroz razne mahinacije da dovedu Srpsku u poziciju prazne ljušture koja ne bi imala smisao.

"To se najbolje vidi kroz proces koji se pokušava provesti kroz proces javne imovine. Javna imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima", rekao je Dodik.

On je naglasio da se "kolonijalna uprava, predvođena američkim ambasadorom, služi lažima", podsećajući da je Republika Srpska donela odluku da se njeni zvaničnici neće sastajati sa osobljem američke Ambasade koje, kako kaže, podriva ustavni poredak i ruši BiH.

Dodik je istakao da se danas za kršenje Dejtonskog sporazuma optužuju oni koji oduvek brane slovo ovog sporazuma.

"Vidimo na koji način se vrši satanizacija Republike Srpske. Da li je moguće da se sve i jedno rukovodstvo Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima satanizuje i kriminalizuje do mere progona kroz razne međunarodne, pa i lokalane pravosudne institucije. Gotovo da nije bilo važnog političara u Srpskoj u ovih 28 godina da nije imao problem sa međunarodnom kolonijalnom upravom. Zato ova naša borba predstavlja borbu protiv kolonijalne uprave ovde", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da "vrhunac svega predstavlja nelegitimni privatni visoki predstavnik".

"Sve oko visokih predstavnika u prošlosti je bilo potpuno nakaradno, osim prvog koji je imenovan na predviđen način", naveo je Dodik i podsetio da je pitanje viskog predstavnika regulisano Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

On je poručio da Republika Srpska ne planira secesiju, ali da će se BiH sama mirno raspasti.

"Nametanje visokog predstavnika smatramo korakom bliže mirnom razlazu BiH i BiH će, nažalost, imati epilog mirnog razlaza", rekao je Dodik, prenela je

image