Srbija i Balkan

Dodik o oslobođenju Banjaluke: Srpska vojska je uvek bila oslobodilačka

Srpska vojska nikada nije otimala i zauzimala tuđu teritoriju, već je hrabro i odlučno branila svoju zemlju i svoj narod, kaže predsednik RS Milorad Dodik
Dodik o oslobođenju Banjaluke: Srpska vojska je uvek bila oslobodilačka© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 1918. jedna od važnih i istorijskih godina za srpski narod, jer je to bila godina oslobođenja i izbavljenja od "vekovnog ropstva pod čizmom raznih osvajača i okupatora".

"Ulazak srpske vojske ne samo u Banjaluku, nego i druge gradove na našim prostorima tokom novembra 1918. godine rezultat je hrabrosti i junaštva srpskog naroda koji je vodio viševekovne borbe za slobodu protiv mnogobrojnijih okupatora", rekao je Dodik za Srnu povodom obeležavanja ulaska srpske vojske u Banjaluku.

On je dodao da je Banjaluka jedan od gradova koji je nakon viševekovnog ropstva od Turaka do Austrougara dočekao slobodu i svoje oslobodioce, i podsetio da je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i celu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan, svečano ušla u Banjaluku.

"Srpska vojska je uvek, u svim ratovima i ustancima, bila oslobodilačka. Nikada nije otimala i zauzimala tuđu teritoriju, već je hrabro i odlučno branila svoju zemlju i svoj narod, za razliku od svih drugih koji su na naše prostore dolazili kao osvajači i naoružana sila, da ubijaju, pale, ruše. Zato treba da budemo ponosni na naše pretke koji su uvek bili na pravoj strani, na strani antifašista i oslobodilaca", naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je rekao da su i danas, u miru, srpski narod i Republika Srpska izloženi strahovitim udarima raznih srbomrzaca, kako domaćih tako i stranih, koji žele da "razvlaste i obezglave našu domovinu".

"To nikada ne smemo da dozvolimo, bez obzira na silu koja nam preti, a da bi sačuvali Republiku Srpsku i naše institucije moramo da budemo jedinstveni, jer samo jedinstveni, u zajedništvu, možemo da odbranimo svoju otadžbinu, pravo na život i postojanje", poručio je Dodik.

image