Srbija i Balkan

Dodik: Haos do kojeg su doveli stranci i razne spodobe "trojke" dovešće do konačnog raspada BiH

Predsednik Republike Srpske kritikovao je predstavnike Zapada u Bih, kao i člana predstavništva Denisa Bećirovića i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramu Isaka
Dodik: Haos do kojeg su doveli stranci i razne spodobe "trojke" dovešće do konačnog raspada BiH© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da haos u koji su stranci doveli BiH svakim danom doprinosi razdoru između dva entiteta i tri konstitutivna naroda, dok jednog dana konačno ne dovedu do potpunog razlaza i same državne zajednice BiH.

"Da u toj međunarodnoj zajednici neko zaista ima dobre namere, pustili bi nas da se dogovorimo i prestali bi da prave ovakvu štetu, jer zbog njihovog negativnog intervencionizma, nažalost, ispašta obični narod", naglasio je Dodik.

On je rekao za Srnu da nema veće sramote za Federaciju BiH od one koju im je u proteklom vremenu napravila "trojka", jer su zahvaljujući njima i njihovoj politici na površinu isplivale razne spodobe koje su za kratko vreme napravile dodatni haos u protektoratu zvanom BiH.

"Vrhunac njihovog katastrofalnog kadrovanja je izbor spodobe i smutljivca Rame Isaka za ministra unutrašnjih poslova. Ne raduje me što u FBiH vlada haos, jer taj haos ide samo na štetu običnog naroda koji nije kriv što ima nesposobne političare koji ih predstavljaju. Ali, sva ta dešavanja najbolje pokazuju kakav nered prave stranci, postavljajući/smenjujući one koji će izvršavati ono što oni traže, pa se tu nađu i razne budale i likovi nedorasli da budu ni predsednici mesne zajednice", istakao je Dodik.

On je ocenio da "u svakoj normalnoj zemlji ova budala koja glumi ministra unutrašnjih poslova, za pretnje koje iznosi i pritisak koji vrši na pravosuđe, kao i za zloupotrebu položaja, koja se vidi i iz aviona, a koja je i dokumentovana, bila bi sankcionisana i ležala bi tamo gde bi sad da uređuje i gde joj je i mesto - u zatvoru".

"Skandalozno, tragično i tužno je saznanje da postoje informacije da se u firme na području FBiH imenuju osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima. To govori, između niza drugih primera, kakav odnos u tom entitetu imaju prema Srbima, a i čiju podršku imaju za to", naveo je predsednik Srpske.

Na pitanje Srne da prokomentariše poslednje istupe bošnjačkog člana predsedništva BiH Denisa Bećirovića, kojima direktno udara na Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i njene institucije, Dodik je dodao da on u realnosti nema nikakve šanse da uradi bilo šta od onoga što priča, niti potencijala da napravi bilo šta osim štete za BiH.

"Njegova ostrašćenost prema Srpskoj i njenim predstavnicima izraz je nemoći, kao i sva ta priča o sankcijama, koje stalno priziva i preuzima zasluge za takvo lobiranje. Jasno je da je taj nadobudni, prepotentni lik, radikalnih uverenja, ozbiljan problem za BiH, a to sve više pokazuje i svojim opasnim aktivnostima, koje podrivaju Dejtonski sporazum i narušavaju saradnju među narodima. Bećirović nije niti može biti najmanja opasnost za Republiku Srpsku, jer je on jedan od isfrustriranh likova koji umišljaju - 'BiH, to sam ja'. Naprotiv, zahvaljujući njemu i njegovoj retorici Republike Srpske je sve više, a BiH sve manje. Legalisto, pročitaj Ustav, mani se ćorava posla", poručio je Dodik Bećiroviću.

Predsednik Srpske je naglasio da postoje zakoni, koji su iznad njegovih islamističkih težnji, koji će mu jasno reći da uzalud sanja snove o unitarnoj BiH.

"Radikalne strukture koje postoje u Federaciji i muslimanski političari koji to podržavaju, a to što u javnosti negiraju njihovo postojanje, ozbiljan je problem i za celokupno stanovništvo u Federaciju, ali i regiju i svet. Ako se nastavi ćutanje o tome i ako se ove tvrdnje dodatno ne ispitaju, svi bi se o jadu mogli zabaviti kad međunarodna zajednica kasno uvidi ozbiljnost ovog problema", ukazao je Dodik.

image