Srbija i Balkan

Dodikov advokat: Zvaćemo i Šmita da svedoči ko mu je dao ovlašćenja

Odbrana ima pravo da dokazuje da Šmit nema ovlašćenja, zbog upetljanosti "visokog predstavnika" u optužnicu
Dodikov advokat: Zvaćemo i Šmita da svedoči ko mu je dao ovlašćenja© FOTO TANJUG/ HINA/ FOTO FENA/ Azim Ljajović/ bg

U procesu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika ključni svedok će biti Kristijan Šmit, poručio je član tima odbrane predsednika Republike Srpske i advokat Anto Nobilo.

"Šmit će pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlašćenja. On će nama veoma važan svedok", istakao je Nobilo, a preneo RTRS.

Naveo je da odbrana ima pravo da dokazuje da Šmit nema ovlašćenja, jer je Šmit "upetljan" u optužnicu.

Oni koji su kreirali proces protiv Dodika su se preračunali, poručio je on, zaključujući da je Dodiku, kao njihovom političkom oponentu data "velika platforma".

"On sada može krenuti sa suverenističkom politikom. To može biti početak demontiranja visokog predstavnika". I BiH je nefunkcionalna, jer nisu dopustili da se narodi preko svojih izabranih predstavnika dogovore kako će živeti. I u političkom i svakom drugom smislu ovaj postupak će se vratiti onima koji su ga inicirali", rekao je Nobilo.

Na pitanje šta ako Šmit ne bude želeo da dođe da svedoči, Nobilo istakao da se svedok koji odbije da svedoči, može privesti.

Kaže da je potpuno jasno da se protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika vodi montirani-politički proces.

"I to samo sa jednim ciljem - da se Dodik trajno eliminiše sa političke scene", rekao je Nobilo.

Uz pravne argumente, pojašnjava, dokazaće se da je predsednik Republike radio sve po slovu Ustava.

"Potpuno je jasno, da je ovo politički postupak, jer ima politički cilj. Svi znamo, da je politički cilj - eliminisati Milorada Dodika iz politike, kako ne bi mogao obavljati nijednu funkciju. Samo se koriste sredstva krivičnog postupka. Ja bih hteo verovati, da će Sud koliko-toliko nepristrasno suditi. Danas je Sud doneo razumne i na Zakonu zasnovane odluke", naveo je Nobilo.

image