Srbija i Balkan

Petronijević: Tužiti Dodika je kao tužiti patrijarha što nas je krstio

Advokat je istakao da se na osnovu Šmitovih zakona vodi montirani postupak protiv predsednika RS i v.d. direktora Službenog glasnika, jer su oni simbol otpora otimanja imovine Republike Srpske i stupanja BiH u NATO
Petronijević: Tužiti Dodika je kao tužiti patrijarha što nas je krstio© Milos Tesic/ATAImages

Advokat Goran Petronijević je izjavio da će se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pojaviti sutra pred Sudom BiH u Sarajevu.

On je u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava takođe biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.

"To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donet u parlamentu", kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS, Petronijević kaže da bi to bilo kršenje ustava i pretila bi mu zatvorska kazna do 12 godina. On pojašnjava da iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je usledilo nakon neslaganja sa odlukom da određena svojinska prava Srpske pređu i na Federaciju BiH.

Reč je o pravu na vlasništvo nad šumama, nad prostorima na kojima se nalaze kasarne.

Sa tim udarom se, podseća Petronijević, nisu složili ni NSRS ni Dodik, pa je u parlamentu Republike Srpske donet Ukaz da se ta odluka o svojinskim pravima ne objavljuje u Službenom glasniku Srpske.

Nakon što je potpisao Ukaz i njegovog objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, predsednik Republike Srpske i v.d. direktor Službenog glasnika Miloš Lukić su okarakterisani kao simbol otpora u otimanju te imovine, i stupanju BiH u NATO.

"Predsednika Republike Srpske sada treba ukloniti sa političke scene jer iza osude, koju oni nameravaju da donesu, stoji i zabrana političkog delovanja. To je borba ne za Milorada Dodika, nego za Repubiku Srpsku", jasan je Petronijević.

Budući da je, kako ističe, Kristijan Šmit sebe proglasio visokim predstavnikom u BiH, on nema mogućnost da donosi zakone već samo da predlaže, da lobira, da vrši pritisak da se određeni zakon donese.

"Dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon, taj zakon nije donet", kaže Petronijević.

Šmit je, ističe, sebe samoproglasio vrhovnim vladarom, objedinio je sve tri vlasti izvršnu, zakonodavnu i sudsku, i donosi zakon, izvršava zakon, presuđuje.

"To je jedno flagrantno kršenje međunarodnog prava i osnovnih pravnih pravila koja postoje u svetu, i instituta prava", ističe Petronijević.

Na osnovu tih Šmitovih zakona, protiv Dodika kao predsednika Republike Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića se, precizira Petronijević, vodi montirani politički postupak, koji nema veze sa krivičnim pravom nego sa politikom poništavanja Republike Srpske i pravljena unitarne države Bosne.

"To je jedna strategija koja dovodi do flagrantnog kršenja međunarodnog prava i izvora prava na kojima je BiH, kao samostalna međunarodno priznata, a to su Dejtonski sporazum i Ustav", naveo je.

Petronijević je podsetio da Kristijan Šmit nije po proceduri izabran za visokog predstavnika, što su potvrdile dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusija i Kina, koje su izričete da on nije visoki predstavnik BiH.

"Savet bezbednosti nije zasedao na tu temu, nema jedinstven stav i nikada nije doneta rezolucija da se Šmit postavi za visokog predstavnika. On je, prenebregavajući tu činjenicu, došao, predstavio se kao visoki predstavnik, njega u tome podržava jedan deo Zapada, SAD, Velika Britanija i Nemačka, i oni ga predstavljaju kao visokog predstavanika. On iz toga crpi svoja ovlašćenja koja ne bi imao", naveo je Petronijević.

image