Srbija i Balkan

"Okupaciona mera": Stevandić o procesu protiv Dodika

Ni sudski proces ni postupci Kristijana Šmita nemaju legitimitet ni uporište ni u međunarodnim dokumentima ni u domaćim organima
"Okupaciona mera": Stevandić o procesu protiv Dodika© Milos Tesic/ATAImages

Sudski proces protiv Milorada Dodika i postupci Kristijana Šmita su okupacione mere koje nemaju legitimitet, ni uporište ni u međunarodnim dokumentima, niti domaćim organima, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"To je rezultat geopolitičke moći velikih zemalja da nametnu čoveka koji nema legitimitet, a da on menja zakone koji će ljudima uništavati mogućnost da normalno obavljaju svoje funkcije, ponižavati čitave narode i dezavuisati demokratski kapacitet skupština koje biraju i donose zakone", istakao je Stevandić.

On je naveo da su isti takav "legitimitet" imali oni koji su 1915. godine u veleizdajničkom procesu Srbe osudili na smrt samo zato što su Srbi, kao i oni koji su 1941. godine napravili rasne zakone u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"U njima je jasno pisalo da je Srbima i psima zabranjen ulaz. Isto tako je ovde, samo je nad Srbima dozvoljeno provoditi silu. Ali sve to ne znači da se mi nećemo braniti i odbraniti", istakao je Stevandić.

image