Srbija i Balkan

Predsednik Vlade RS: Rešenje za BiH je da sud raspiše nalog za privođenje ako Šmit pobegne

Predsednik Vlade Republike Srpske je poručio da ako je Dodik u sudnici, onda treba da bude i Šmit koji mora da pokaže papir da li je legalno u BiH
Predsednik Vlade RS: Rešenje za BiH je da sud raspiše nalog za privođenje ako Šmit pobegne© TANJUG/SRNA/SRĐAN JEREMIĆ

Voleo bih da se Kristijan Šmit ne pojavi na suđenju u predmetu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, jer će u tom slučaju Sud morati da raspiše nalog za njegovo privođenje, izjavio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Očekujem da će on pobeći i to će biti definitivno rešenje za BiH", naveo je Višković.

Višković je podsetio da je sudija Jasmina Ćosić Dedović rekla da će se uloga visokog predstavnika rešiti u glavnom pretresu.

"Da bi se ona rešila, treba da dođe čovek. A tužilac na četiri mesta pominje Milorada Dodika kao optuženog, a poziva se na 20 mesta na Šmita i na njegove odluke. Pa ako je Dodik u sudnici, onda bi trebalo da bude i Šmit", naveo je Višković.

Naglasio je da Šmit mora da pokaže papir da li je legalno u BiH, a ne da priča priče.

"Mora da kaže na osnovu kog zakona on može da donosi zakone, da odgovori na pitanje kako je moguće da predsednik Republike potpisuje ukaz 7. jula, a on donosi odluku istog dana koja je objavljena na sajtu OHR-a 8. jula, a ne u Službenom glasniku.

Višković je ocenio da će ovaj proces biti suđenje Šmitu i BiH. 

"Kako Dodik odgovara za navodni prekršaj koji je učinio 7. jula, za nešto što je Šmit obznanio 8. jula? To su sve pitanja na koja će morati da odgovori", poručio je predsednik Vlade RS.

Član tima odbrane predsednika Republike Srpske i advokat Anto Nobilo,  ranije je izjavio da će u procesu protiv Dodika ključni svedok biti Kristijan Šmit i da će "pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlašćenja". 

image