Srbija i Balkan

Hrvatska: Prva američka oklopna vozila "bredli" poslata na modernizaciju u Slavonski Brod

Hrvatska je od Amerike dobila 89 polovnih oklopnih vozila tipa Bredli
Hrvatska: Prva američka oklopna vozila "bredli" poslata na modernizaciju u Slavonski Brodwww.globallookpress.com © Artur Widak

Prvi konvoj od sedam polovnih američkih kamiona i 22 "bredli" vozila, koja su prošle sedmice stigla u riječku luku, krenuo je na obnovu i modernizaciju u pogone "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu.

Hrvatska vlada je objavila da joj je cilj da ova polovna američka vozila, budu operativna do 2026.godine.

Hrvatska je od SAD dobila na poklon 89 polovnih oklopnih vozila tipa "bredli" M2A2 ODS.

Premijer Andrej Plenković je prošle sedmice rekao da je "ideja da se od 89 'bredlija' njih više od 60 osposobi za funkcionisanje. Deo će, kazao je, služiti kao bazen za rezervne delove za one koji će biti operativni.

Prema pisanju medija, u okviru modernizacije na vozila će biti ugrađena najnovija verzija topa "bušmaster" od 25 milimetara, sa takođe najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije, prenosi Hina.

Hrvatski "bredliji" biće, kažu, naoružani i protivoklopnim raketama TOV-2A i 2B, a u paketu je i municija za top 7.62 mm i simulator za obuku.

Očekuje se da bi prvi modernizovani "bredliji" iz pogona "Đuro Đaković" trebalo da izađu 1. januara 2024. godine, prenosi agencija.

image