Srbija i Balkan

Kako Hrvatska zamišlja EU fondove: Ministarka briselskim parama plaćala kafane, organizovala žurke

Bivše zaposlene u hrvatskom ministarstvu su u periodu od 2017. do 2019. godine u najmanje devet navrata zloupotrebile položaj i "prisvojile" 9.732,35 evra
Kako Hrvatska zamišlja EU fondove: Ministarka briselskim parama plaćala kafane, organizovala žurke© Tommaso Boddi/Getty Images for SALXCO

Protiv bivše ministarke i bivše zaposlene u hrvatskom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, pokrenute su istrage  zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Istraga je usledila nakon uviđaja sprovedenog u saradnji sa Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), saopšteno je iz Kancelarije evropskog javnog tužioca u Zagrebu. 

Odgovornost bivše ministarke bila je da obezbedi zakonito trošenje sredstava Evropske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje sprovodi ovaj resor budu u skladu sa zakonom.

Uviđajem je, međutim, utvrđeno da je ministarka u periodu od maja 2017. do jula 2019. privatne troškove u ugostiteljskim objektima plaćala javnim novcem.

Kako prenosi HRT, postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata ministarka izdala naloge da se njeni privatni troškovi u ugostiteljskim objektima delom plate kao trošak reprezentacije u službene svrhe - iako za to nije bilo osnova, a delom uključe u troškove nabavke Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima, bivša ministarka je stekla nepripadajuću imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 evra na štetu finansijskih interesa EU (85 odsto) i Republike Hrvatske (15 odsto).

Takođe se sumnja da je bivša zaposlena u ovom resoru, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, proslavu rođendana bivše ministarke platila bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Tako je, navodi se, najmanje 1.353,77 evra koje je ministarka potrošila u privatne svrhe došlo iz EU fondova (85 odsto) i Državnog budžeta (15 odsto).

image