Srbija i Balkan

Vlada donosi nov bezbednosni protokol za škole i vrtiće: Određeno postupanje u slučaju dojave o bombi

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete informisali su premijerku da su preduzeli sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou
Vlada donosi nov bezbednosni protokol za škole i vrtiće: Određeno postupanje u slučaju dojave o bombiGetty © Marco di Lauro

MUP i Ministarstvo prosvete proširiće dosadašnji protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama. Protokol će tokom sutrašnjeg dana biti i definitivno usaglašen po različitim stavkama.

Poslednjih nedelja dojave o bombama u školama upućene su gotovo svim školama. Učestalost i rasprostranjenost pretnji na značajan broj objekata zahtevala je angažman ogromnog broja policajaca, ali i čest gubitak nastave.

Objekti će posle nastave biti pregledani

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan, nadležne policijske uprave treba da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana.

Potom zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta. U novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Kada je reč o vrtićima roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

Kako saznajemo novi protokol će imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

I vremenske prilike će uticati na protokol

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Tako recimo, ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Prema dosadašnjim saznanjima otkriveno je nekoliko lokacija sa kojih su upućivane pretnje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da je u toku temeljna istraga na otkrivanju pošiljaoca dojava o bombama u beogradskim školama, a koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usmerena na prikupljanju materijalnih dokaza prema učiniocima za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela Izazivanje panike i nereda.

"Policija od prvog trenutka na ovom slučaju radi veoma ozbiljno i identifikovala je nekoliko državljana Republike Srbije, ali i lice iz inostranstva koji šalju ove dojave i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedelja", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete informisali su premijerku da su preduzeli sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj pretnji postupaju, što uključuje gotovo 2.500 službenika na terenu dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete će u naredna dva dana predložiti novi Protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama u cilju osiguravanja potpune bezbednosti svih koji borave u školi, kao i kontinuiteta nastavnog procesa.

image