Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Šta stoji iza najnovijeg talasa dojava o bombama širom Beograda?

Masovne dojave o bombama deo su široke lepeze hibridnih napada na Srbiju, koji traju već neko vreme, i kojima nastoje da Srbiju pred izbore veštački prikažu kao nesigurno društvo, smatra bivši obaveštajac Ljuban Karan
RT Balkan istražuje: Šta stoji iza najnovijeg talasa dojava o bombama širom Beograda?© M.M./ATAImages

Prosvetni radnici, učenici i roditelji jutros su se ponovo suočili sa dojavama o bombama u više beogradskih osnovnih i srednjih škola, ali i vrtića. 

Ovo predstavlja tek najnoviji talas sličnih dojava koje su učestale u poslednje vreme (i koje su se do sada sve pokazale kao lažne) a, što je posebno upadljivo, do njega dolazi tek nešto više od nedelju dana od predstojećih izbora. 

Penzionisani pukovnik KOS-a Ljuban Karan kaže za RT Balkan da ovo nije puka slučajnost, već da su masovne dojave o bombama deo široke lepeze hibridnih napada na Srbiju koji traju već neko vreme.

Kako bivši obaveštajac smatra, namera iza ovih dojava jeste da se "Srbija, na taj veštački način, pokaže kao nestabilno i nesigurno društvo u kom čak ni deca nisu sigurna u školama".

Iza ovih napada stoje zapadne obaveštajne službe, uveren je Karan, i napominje na nedavni slučaj Lj. G, koji je uhapšen pod sumnjom da je špijunirao Vojsku Srbije po nalogu Bugarske, što je zatim i priznao.

Tome je, podsetimo, prethodila i odluka Ministarstva spoljnih poslova Srbije da za personu non grata proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, a koji je, prema nezvaničnim saznanjima "Večernjih novosti", špijunirao i vrbovao za hrvatsku službu.

Karan smatra da su se određene opozicione frakcije koje su tražile izbore "odjednom" ujedinile po nalogu zapadnih ambasada, odnosno obaveštajnih službi, iako su do sada bile "kao rogovi u vreći".

"Jednostavno, zapadne obaveštajne službe, po nalogu svojih vlada, žele da promene vlast u Srbiji i da dovedu svoje poslušnike koje su prepoznali u vidu ovog agresivnog dela opozicije", kaže bivši šef Kontraobaveštajne službe.

Iako smatra da taj deo opozicije nema velike šanse na izborima, kao što je slučaj bio "u mnogim državama u kojima je sprovedena obojena revolucija", Karan upozorava da nakon izbora treba paziti na nove hibridne pretnje.

"Oni će izbore koristiti kao povod za proteste. Već sada saopštavaju da će izbori biti pokradeni, i to će biti povod za proteste, nemire pa i sukobe i pokušaj prevrata. Da li će uspeti ili ne - male su im šanse. Ali u ovoj situaciji, (oni mogu) da oslabe pregovaračku Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, Republikom Srpskom, Rusijom, Kinom i politikom vojne neutralnosti. Te pregovaračke pozicije će oslabiti bitno, i pitanje je kako će se stvari dalje odvijati", zaključuje naš sagovornik.

image