Srbija i Balkan

Borelj objavio snimak uoči samita: Zapadni Balkan – naše buduće EU članice (VIDEO)

U Briselu će danas biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti prilika da se potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana
Borelj objavio snimak uoči samita: Zapadni Balkan – naše buduće EU članice (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas, povodom samita lidera EU sa zemljama kandidatima sa Zapadnog Balkana, da je proširenje EU ulaganje u "mir, bezbednost i napredak".

Borelj je istakao da je predstojeći samit u Briselu "najvažniji sastanak" EU i Zapadnog Balkana ove godine, kao i da se njime ojačavaju veze bloka s regionom i unapređuje saradnja na spoljnim i bezbednosnim pitanjima.

U videu na platformi Iks, Borelj je dodao je Zapadni Balkan od strateške važnosti za Evropsku uniju, kao i da Unija "računa na buduće članice kao na pouzdane partnere".

"Naš odgovor na geopolitičke izazove je geostrateško investiranje u mir, sigurnost i bezbednost", naveo je on u videu.

U Briselu će danas biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, koji će biti prilika da se potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva EU i Zapadnog Balkana i da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ali i potreba partnera za održivim i nepovratnim postignućima u pogledu reformi, utemeljenim na vrednostima i principima EU.

Uoči početka samita, predsednici skupštinskih odbora za međunarodne odnose iz 13 zemalja Evrope poslali su pismo Borelju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku zahtev da na samitu EU-Zapadni Balkan saopšti dve odluke Evropske unije.

U pitanju su ukidanje svih negativnih mera prema takozvanom Kosovu i puna istraga o napadu u Banjskoj, kao i objavljivanje njenih rezultata.

image