Srbija i Balkan

Šta nam se sprema: "N1" pita ko će čuvati glasačke kutije ako bude dojava o bombama

Prethodno je bivši šef KOS-a Ljuban Karan u izjavi za RT Balkan upozorio da će deo opozicije iskoristiti izbore kao povod za proteste
Šta nam se sprema: "N1" pita ko će čuvati glasačke kutije ako bude dojava o bombamaGetty © Samuel Aranda / Stringer

Usred učestalih dojava o bombama u školama tokom poslednje dve nedelje, postoji strepnja da bi isto moglo da se dogodi i na dan beogradskih, lokalnih i vanrednih parlamentarnih izbora u nedelju, 17. decembra, piše N1.

Bivši načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Saša Živanović kazao je za ovaj medij da u slučaju da na dan izbora stigne dojava o bombi na izbornom mestu, u prostoriji mogu da ostanu samo stručna lica ovlašćena da obave kontradiverzione preglede, što znači, zaključuje N1, da "glasačke kutije ostaju bez nadzora".

Kandidat na listi "Srbija protiv nasilja" Jelena Jerinić kaže za N1 da je "sigurna" da će "SNS koja ima većinu i rukovodi RIK-om koristi ovu situaciju za neku vrstu dizanja panike i neku vrstu obeshrabrivanja birača, naročito onih koji glasaju za opoziciju".

Bivši obaveštajac KOS-a Ljuban Karan je prethodno ocenio za RT Balkan da dojave o bombama nikako ne idu u korist vlastima, ujedno upozorivši da će prozapadni deo opozicije "izbore koristiti kao povod za proteste", pošto šanse za pobedu nema.

Stav sličan Jerinić je podelila članica GIK u ime koalicije "Srbija protiv nasilja" Sofija Mandić koja smatra da će "vladajuća koalicija, ako shvati da gubi izbore u Beogradu, pristupiti merama koje proizvode haos, a jedna od njih je ovo sa bombama".

N1 napominje da su opozicioni predstavnici u GIK u utorak tražili zakazivanje hitne sednice komisije sa zahtevom da se precizira šta se dešava sa džakovima sa izbornim materijalom nakon što budu dopremljeni u zgradu Gradske uprave, ali i u slučaju da na biračko mesto stigne dojava o bombama.

Predsednik GIK je najavio po prijemu zahteva da će sednica biti u petak i tada će, prema rečima Sofije Mandić, opozicioni predstavnici ponuditi svoj predlog rešavanja situacije, u slučaju da dođe do dojave o bombi na biračkom mestu.

"Naš predlog bi bio da tamo gde idu kutije, gde ide drugi materijal, moraju da idu i članovi biračkih odbora i da posmatraju šta se dešava sa tim materijalom. Dakle, materijal ne sme da ostane neobezbeđen, to bi bio glavni cilj našeg predloga", poručila je Mandić za "N1".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da neće biti prekida ili produžavanja glasanja ako bude dojava o bombama.

"Mi smo uhvatili mrežu onih koji su najčešće pravili dojave o lažnim bombama. Sutra ili preksutra će biti okončana akcija uz pomoć stranih zemalja. Deo lica je pod prismotrom i biće privedeni. Neki su odavde, neki nisu. Biće hapšenja u mnogim zemljama Evrope zbog toga", rekao je Vučić.

On je na završnom predizbornom skupu SNS u Kragujevcu danas optužio opoziciju da spremaju "planove" za dan izbora.

"Znaju oni da će u nedelju Srbija da pobedi, što znači da će još četiri godine da budu bez vlasti. Znaju oni to dobro i zato su spremili svoje planove, koji su takođe planovi protiv Srbije", rekao je Vučić.

image