Srbija i Balkan

Albanija vratila 20 ikona ukradenih Severnoj Makedoniji

Zvanična primopredaje obavljena je u Nacionalnom istorijskom muzeju u albanskoj prestonici Tirani, a nisu saopšteni dodatni detalji o ikonama
Albanija vratila 20  ikona ukradenih Severnoj Makedoniji© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Albanija je susednoj Severnoj Makedoniji vratila 20 ikona koje su ukradene pre deceniju, saopštilo je albansko Ministarstvo kulture.

Povratak je označio poslednju etapu dugog desetogodišnjeg puta sa mnogo međuinstitucionalne i međunarodne saradnje, rekla je albanska ministarka kulture Elva Margariti, a prenosi AP.

To je takođe pokazalo posvećenost Albanije u "borbi protiv trgovine predmetima kulturnog nasleđa", rekla je Margariti.

Zvanična primopredaja obavljena je u Nacionalnom istorijskom muzeju u albanskoj prestonici Tirani. Nisu dati dodatni detalji o ikonama.

Nešto kasnije, vredan tovar je stigao u Narodni muzej u glavnom gradu Severne Makedonije, Skoplju, gde je raspakovan i kratko predstavljen javnosti. Ikone će biti čuvane do 45 dana u posebnoj komori kako bi se izbegla oštećenja zbog promena atmosferskog pritiska, nakon čega će stručnjaci pristupiti njihovoj restauraciji.

Svečanom događaju su prisustvovali premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan.

Albanske vlasti u Tirani zaplenile su 2013. više od 1.000 ukradenih verskih i sekularnih umetničkih dela od 15. do sredine 20. veka i uhapsile dvojicu muškaraca za koje se sumnja da su planirali da ih prodaju u inostranstvu.

Ikone, freske i druge dragocenosti otuđene su iz crkava i kulturnih centara u jugoistočnoj Albaniji i susednoj Severnoj Makedoniji.

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska  je zahvalila albanskim vlastima.

Stručnjaci iz Severne Makedonije su 2013. godine prepoznali ikone kada su albanske televizije prenosile premijera Edija Ramu kako pregleda ikone koje je policija zaplenila. Skoplje je zvanično podnelo zahtev za njihov povratak 2018.

Dve vlade su 2022. godine potpisale sporazum o povratku tokom zajedničkog sastanka vlada u Skoplju, prvog te vrste u regionu.

Tokom protekle dve decenije, više od 10.000 verskih dragocenosti ukradeno je iz crkava Severne Makedonije, uključujući ikone naslikane u stilizovanoj vizantijskoj tradiciji. 

image