Srbija i Balkan

Srpski logoraši iz "Silosa" pripremaju tužbu protiv BiH: Teško je opisati muke kroz koje smo prošli

"Silos" je bio jedan od najzloglasnijih među 126 logora na području Sarajeva – zatvorenim i mučenim Srbima tamo je svaki dan bio kao poslednji u životu
Srpski logoraši iz "Silosa" pripremaju tužbu protiv BiH: Teško je opisati muke kroz koje smo prošliwww.globallookpress.com

Udruženje "Srpske žrtve bosanskog građanskog rata" sa sedištem u Australiji podneće tužbu protiv Bosne i Hercegovine u ime Srba koji su u tokom rata odvođeni u koncentracioni logor "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva i tamo bili zatočeni duže od hiljadu dana.

Logor "Silos", kojim je upravljala tzv. Armija RBiH, otvoren je 11. maja 1992. a zatvoren 27. januara 1996, dva meseca nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Upamćen je kao jedan od najzloglasnijih među 126 logora na području Sarajeva u kojima su zatvarani i mučeni Srbi – njih 636 – mahom civili s područja Sarajevsko-romanijske regije.

Najmlađi logoraš bio je 14-godišnji Leo Kapetanović a najstariji 85-godišnji Vaso Šarenac, koji je, kao još 23 zarobljenika, umro od posledica strašne torture i gladi.

Motivisani presudom sedmorici Bošnjaka, osuđenih za svirepo mučenje i ubistva Srba u tri logora, uključujući "Silos", na 42 godine zatvora, pomenuto udruženje okuplja tim advokata koji će ih zastupati.

Sekretar Udruženja Đorđo Šuvajlo proveo je 1.335 dana u "Silosu", gde mu je "svaki dan bio kao poslednji u životu", a nakon zatvaranja logora, kao i mnogi zatvorenici, nastanio se preko okeana, u Australiji, odnosno SAD, zahvaljujući plaćenim vizama koje je finansirao arapski svet.

"Muke kroz koje smo prošli teško je opisati. I zato ćemo ići do kraja, nije nam do para, ali jeste do istine, koju na bošnjačkoj strani uporno negiraju, a koja je nepobitna kada je reč o nehumanom i neljudskom ponašanju prema srpskim logorašima, u 'Silosu' pogotovo", rekao je Slobodan Mrkajić, predsednik Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije, koje podržava inicijativu svojih saboraca iz Australije.

Prema njegovim rečima, logoraše su mlatili, mučili glađu, vodili da kopaju tunele ka srpskim položajima, a nad njima su se posebno iživljavali pripadnici bošnjačke jedinice "Zulfikar", među kojima je bila i Nada Radovan Tomanić, koja je nedavno uhapšena u SAD.

image