Srbija i Balkan

Završen protest ispred RIK-a; SAD pozivaju Srbiju da istraži izborne neregularnosti

Na osnovu do sada obrađenih podataka, na izbore je izašlo 3.804.010 birača, što znači da je izlaznost 58,8 odsto, podaci su RIK-a
Završen protest ispred RIK-a; SAD pozivaju Srbiju da istraži izborne neregularnosti© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U Beogradu je večeras održan drugi protest dela opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja". Učesnici protesta traže poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti.

Za sutra u 18 časova najavljeno je novo okupljanje, a premijerka Srbije Ana  Brnabić tim povodom je poručila da lista SNP ne zna koliko su glasova dobili. 

"Oni ne znaju šta su zapisnici, ne znaju da njihovi članovi biračkih odbora potpisuju zapisnike isključivo kada su saglasni sa istim, a ukoliko vide nepravilnosti - ne potpisuju. Ne znaju ni koliko glasova su dobili (milion, milion i po, a dobili 869.000). I baš ih briga", napisala je Brnabić na društvenoj mreži Iks.

Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije (na osnovu obrađenih 8.211 biračkih mesta od 8.273) na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo je 3.804.010 birača odnosno 58,8 odsto.

Najviše glasova dobila je izborna lista "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane" 46,67 odsto ili 1.772.361 glasova. Druga je izborna lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 23,69 odsto (899.663 glasova), a na trećem mestu je izborna lista "Ivica Dačić-premijer Srbije" koja je osvojila 6,5 odsto ili 249.152 glasa.

Na četvrtom mestu po broja glasova je koalicija NADA sa 5,03 odsto (191.067 glasova), a na petom mestu je lista "Mi-glas iz naroda" koja je osvojila 4,69 odsto ili 178.102 glasa.

Za koaliciju Zavetnici - Dveri glasalo je 2,77 odsto glasača odnosno 105.018 njih.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,69 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,47 odsto glasača.

Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,76 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,57 odsto.

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,36 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, a lista Saša Radulović - Boris Tadić 1,19 odsto.

Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,08 odsto.

  • 19. dec 2023 • 22:24

    22:24

    Stejt department: Srbija da istraži izborne neregularnosti

    SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler, a prenosi Glas Amerike.

    Na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, Miler je odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

    "Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima, o čemu smo takođe videli izveštaje, nije prihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji i, kao što sam rekao – pozivati da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih problema", rekao je portparol Stejt departmenta.

  • 22:14

    Brnabić: Lideri koalicije SNP ne znaju ni koliko glasova su dobili

    Potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić poručila je da lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" ne znaju koliko su glasova osvojili na izborima održanim 17. decembra.

    "Oni ne znaju šta su zapisnici, ne znaju da njihovi članovi biračkih odbora potpisuju zapisnike isključivo kada su saglasni sa istim, a ukoliko vide nepravilnosti - ne potpisuju. Ne znaju ni koliko glasova su dobili (milion, milion i po, a dobili 869.000). I baš ih briga", napisala je Brnabić na društvenoj mreži Iks.

  • 21:32

    Završen protest ispred RIK-a

    U Beogradu je održan drugi protest građana na poziv liste "Srbija protiv nasilja".

    Učesnici traže poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti.

    Za sutra u 18 najavljen je novi protest, a Republička izborna komisija planira sednicu.

  • 20:32

    Tepić: Ne odustajemo dok se ne ponište izbori u Beogradu

    Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić rekla je za RTS da svi koji su okupljeni ispred RIK-a, kao i oni kao narodni poslanici, traže poništavanje izbora zato što su, kako je navela, "izbori pokradeni".

    "Zato što je Aleksandar Vučić sa Srpskom naprednom strankom organizovao uvoz birača iz druge države da bi odlučivali o izborima u Beogradu. I mi sad to već standardno kažemo, pošto mu se ne sviđa kako glasa narod ovde, onda je odlučio da menja narod tako što uveze i stranim državljanima obezbedi da glasa ne samo na republici, nego i u Beogradu gde ne žive", navela je Marinika Tepić.

    Boravimo u RIK-u gde se građani okupljaju da brane svaki svoj glas i mi zajedno sa njima i nećemo od toga odustati sve dok se ne ponište beogradski izbori i parlamentarni izbori parlamentarni u Beogradu, poručila je ona.

  • 19:49

    Borelj i Varhelji očekuju da nadležni reaguju na prijave o nepravilnostima

    Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji očekuju da će srpski državni organi na transparentan način reagovati na kredibilne prijave o nepravilnostima na izborima, što uključuje i izbore u Beogradu, prenosi Radio slobodna Evropa.

    Borelj i Varhelji su poručili da, u svetlu preliminarnih nalaza i zaključaka, sa zabrinutošću zaključuju da izborni proces zahteva opipljivo unapređenje i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja EU.

  • 19:26

    Lazović: Došli smo da podržimo kolege, ne odustajemo od poništavanja izbora u Bg

    Ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), kako javlja Tanjug, okupilo se oko stotinak pristalica opozicije koji su blokirali saobraćaj u Ulici kralja Milana.

    Jedan od predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović izjavio je da su se se okupili da bi podržali kolege Mariniku Tepić i Miroslava Aleksića u štrajku glađu i istakao da je potrebno da se poštuje izborna volja građana i da se ponove izbori, najmanje, kako je rekao, u Beogradu. Na skupu je trenutno mirno, nema stranačkih obeležja, a okupljeni duvaju u pištaljke.

  • 18:37

    Aleksić: Plan je da dođemo do novih izbora

    Miroslav Aleksić, nosilac liste "Srbija protiv nasilja", rekao je za N1 da je plan koalicije da se dođe do novih izbora.

    "Tražimo da se ova situacija razreši tako što će biti poništeni izbori. Gradska izborna komisija mora da ih poništi, ako ne oni, onda RIK. Treba da se oglase institucije koje su zarobljene u rukama jednog čoveka", rekao je Aleksić.

  • 18:10

    Počeo protest ispred zgrade RIK

    Ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu počeo je protest liste "Srbija protiv nasilja". Saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran od 18 časova. Opozicija traži poništenje izbora u Beogradu.

    Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da će, u skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimati i fotografisati učesnike javnih okupljanja koja će se održati 20. decembra, kao i fudbalske i košarkaških utakmica koje će se odigrati, sutra u Beogradu. 

  • 17:47

    Vučić dobio najviše glasova u Sofiji i Bukureštu, Srbija protiv nasilja u Ženevi i Londonu

    Kada je reč o biračima u inostranstvu, od 39.270 upisanih birača na parlamentarnim izborima glasalo je 21.797, što su trenutni podaci na osnovu 58 obrađenih biračkih mesta od ukupno 81.

    Najveći broj glasova birača iz inostranstva dobila je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" 53,31 odsto glasova. Na drugom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" koja je osvojila 29,26 odsto glasova, a na trećem lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" sa 3,55 odsto.

    Na četvrtom mestu je lista "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović" (2,81 odsto), a na petom lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" (2,62 odsto).

    U Sarajevu najviše glasova je osvojio SNS 73,7 odsto, potom slede Srbija protiv nasilja 7,67 odsto, te lista Usame Zukorlića i Tomislava Žigmanova 4,11 odsto.

    SNS je u Mostaru osvojio 84,35 odsto, NADA 5,44 odsto, SPN 2,72 odsto, dok je u Podgorici SNS dobio 59,57 odsto glasova, a SPN 21,28 odsto. U Kumanovu naprednjake je na glasačkom listiću zaokružilo 93,68 odsto birača, a SPN 0,82 odsto, dok su u Skoplju iste liste osvojile 82,55 i 5,76 odsto.

    SNS je najviše glasova osvojio u Sofiji (84,48 odsto), Bukureštu (76,92 odsto), Luganu (65,27 odsto), Kopenhagenu (50,56 odsto). U Nikoziji SNS-u je pripalo 50,43 odsto glasova, a SPN 33,91 odsto, u Moskvi SNS-u 35,91 odsto, SPN-u 20 odsto, dok je Nestorović dobio 11,82 odsto, a u Istanbulu SNS 44,93 odsto, SPN 21,01 odsto, SDA Sandžaka 9,42 odsto.

    U Abu Dabiju je SNS na 47,9 odsto, a SPN 36,23 odsto glasova. U Čikagu 52,96 odsto za SNS i 32,51 odsto za SPN. U glavnom gradu Francuske Parizu SNS je imao 43,63 odsto, Srbija protiv nasilja 41,08 odsto.

    S druge strane, manje od 10 odsto SNS je zabeležila u Vankuveru, Oslu, Hagu, Ženevi, Madridu, Helsinkiju.

    Koalicija Srbija protiv nasilja najviše glasova osvojila je u Ženevi (84,82 odsto) Londonu (81,88) i Hagu (81,8), kao i u Helsinkiju (79,55 odsto), Madridu (77,04), Oslu (74,23), Vankuveru (71,43), Briselu (66,34), Pragu (65 odsto), Stokholmu (65,82), Torontu (64,46), Berlinu (61,6), Rimu (58,78), Otavi (53,75 odsto), Minhenu (53,7).

     

  • 17:43

    Transparentnost: Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori bez nepravilnosti

    Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" zaključio je danas da su parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji sprovedeni bez značajnijih nepravilnosti.

    Generalni sekretar Saveta Mario Spasić izjavio je da se u javno dostupnom registru prigovora, koji je dostupan na sajtu Republičke izborne komisije, vidi da ima dva prigovora koji nisu rešeni, dok postoji nekoliko onih koji su u skladu sa zakonom odbačeni kao neosnovani.

    "To što negoduju oni koji su očigledno izgubili izbore jeste samo njihov problem. Nije normalno da nedostatak podrške birača i nedostatka bilo kakve politike sada zabašuruju navodnom krađom izbora. I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je potvrdio ovo o čemu ja pričam", istakao je Spasić.

    Spasić je ukazao da se vlast ne može menjati bez podrške naroda.

    "Protest onih koji su izgubili izbore potpuno besmislena reakcija na sopstvenu nesposobnost", naveo je Spasić.

image