Srbija i Balkan

Protest ispred RIK-a: Lista "Srbija protiv nasilja" traži poništavanje beogradskih izbora (VIDEO)

Lideri koalicije "Srbija protiv nasilja" najavili štrajk glađu
Protest ispred RIK-a: Lista "Srbija protiv nasilja" traži poništavanje beogradskih izbora (VIDEO)© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Grupa građana, na poziv liste "Srbija protiv nasilja" (SPN) okupila se ispred Skupštine Grada Beograda i, zajedno sa liderima koalicije, došla do zgrade Republičke izborne komisije (RIK) tražeći poništavanje beogradskih izbora zbog, kako kažu, brojnih nepravilnosti.

Marinika Tepić, nosilac izborne liste "Srbija protiv nasilja" rekla je da su RIK-u predati dokazi o navodnim nepravilnostima na beogradskim izborima i najavila da će sa kolegom Miroslavom Aleksićem početi štrajk glađu do poništenja izbora.

"Nosimo dokaze i tražimo poništavanje izbora, a Aleksić i ja ćemo, ostajući u RIK-u, početi štrajk glađu do poništenja izbora", najavila je Tepićeva.

Kako je rekla, koalicija SPN ima "desetine hiljada tih dokaza i nema šanse da iko ovde prizna beogradske izbore".

Jedan od nosilaca te liste Miroslav Aleksić pozvao je okupljene građane da "ne dozvole da se održi sednica RIK".

Kako je rekao Aleksić, predali su zahteve RIK za poništavanje izbora u Beogradu.

"Predali smo sve naše primedbe, dokaze, snimke i sve ono što treba da vidi RIK, pod kojim uslovima su juče održani izbori i kako je brutalna vršena krađa na izbornim mestima, kako su dovoženi ljudi", rekao je Aleksić.

Dodao je da oni kao poslanici ostaju u toj zgradi sve dok se ne ponište izbori.

"Odnosno, dok ne dobijemo informaciju da će izbori u Beogradu biti poništeni zbog nepravilnosti. Večeras u 21 čas je sednica RIK, pozivam vas da blokiramo zgradu, da ne dozvolimo da se održi sednica. Ova krađa ne sme da prođe, ljudi. Blokiramo zgradu, blokiramo sve", rekao je on.

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović poručio je da ne prihvataju rezultate beogradskih izbora zbog brojnih nepravilnosti i naglasio da SPN ne traži ponavljanje na nekim biračkim mestima, već poništavanje kompletnog izbornog procesa u Beogradu i njegovo ponavljanje.

Obradović je rekao i da je SPN predao zahtev za poništenje izbora i pozvao okupljene da u miru sačekaju odgovor nadležnih.

Ispred Republičke izborne komisije postavljene su barikade sa zastavama Srbije, a ispred vrata su uniformisani policajci.

Po dolasku ispred zgrade u kojoj je sedište RIK-a učesnici protesta pokušali su da probiju zaštitnu ogradu. Situacija je momente bila veoma napeta, ali nije bilo ozbiljnijih incidenata.

Svetlo u hodniku zgrade je isključeno, a saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran.

Sednica RIK-a posle koje bi trebalo da budu saopšteni preliminarni rezultati izbora očekuje se posle 21 čas.

image