Srbija i Balkan

Šta je naljutilo Balšu Božovića i Novu S? Kako je Bilčik naprasno postao "službenik režima"?

Prozapadna opozicija teško će preboleti ocenu evroparlamentarca da su izbori "prošli glatko"
Šta je naljutilo Balšu Božovića i Novu S? Kako je Bilčik naprasno postao "službenik režima"?© FOTO TANJUG/STEFAN BRANKOVIĆ/ bs

Od pukovnika do pokojnika – tako je među redovima prozapadne opozicije prošao izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik. Na sva zvona su ga slavili dok je kritikovao Srbiju, savetovao joj da se oslobodi "ruskog uticaja", ili recimo brinuo o tome što Vulin vodi BIA. Sada je, međutim, u očima iste te opozicije okarakterisan kao jedan klasičan "vučićofil".

Mediji u vlasništvu "Junajted grupe" oslovljavaju ga sa "Vladimir SNS Bilčik", a Balša Božović iz DS-a, partije koja je u februaru ove godine "poštovanom gospodinu Bilčiku" pismom zahvaljivala "što je još jednom došao u prijateljsku, posredničku misiju u Beograd i time pokazao da EU još uvek računa na Srbiju"  - sada je evroparlamentarcu poreklom iz Slovačke poručio - "sram te bilo".

A sve zbog toga što Bilčikov izveštaj o izborima nije zvučao onako kako je prozapadna opozicija želela. Umesto da, kako je to njima milo, zatraži poništavanje glasanja i dovede u pitanje regularnost izbora, Bilčik se usudio da kaže da je "glasanje prošlo glatko".

On, kaže, nije primetio sistemske neregularnosti, a rekao je da postoje prijave o dovođenju dodatnih birača u pojedina mesta, ali da nije reč o velikom broju.

I tada je pukla tikva među dojučerašnjim prijateljima.

"Nova" na naslovnoj strani objavila je tekst "Evropa videla nefer izbore, samo se Bilčik pravi slep", a na portalu je svoj revolt podrobno objasnila i tekstom "Evroposlanik se nasmejao građanima Srbije u lice i jednom izjavom dokazao da je zaštitnik Vučića".

Čak je i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas obrisao suze koje su ga oblile zbog štrajka Marinike Tepić i Miroslava Aleksića, i smogao snage da za današnje izdanje "Nove" kaže koju reč o Bilčikovoj izjavi.

"Vladimir Vilčik je čovek za koga svi u Briselu znaju da je u službi režima u Srbiji", zaključio je on i dodao da je evroposlanik funkciju i dobio jer je bio "idealan za sve one u Evropi koji deceniju podržavaju Aleksandra Vučića".

I sestrinska televizija N1 zaključila je da se "evroposlanik nasmejao građanima Srbije u lice i sa jednom izjavom dokazao da je zaštitnik Vučića".

Dobar je, međutim, bio Bilčik Đilasovim koalicionim partnerima kada su se savetovali oko toga šta je najbolje za Srbiju, konstatovali da je "neodrživo da se Srbija ne odredi prema činjenicama u vezi sa ruskom agresijom", i žalili mu se na stanje demokratije u zemlji.

Nudili su mu se, u pomenutom februarskom dopisu, Demokratska stranka, Pokret Srbija centar - SRCE, Zajedno i Zeleno-levi front - Ne da(vi)mo Beograd, da pomognu u tome da se misija EP u Srbiji "proširi na stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore", a sve kako bi se "izgradila uređena država spremna da se pridruži porodici evropskih zemalja".

Dovoljno su Bilčiku verovali da su ga molili da evroparlamentarci doprinesu normalizaciji odnosa u skupštinskom domu i prevazilaženju podela u društvu, koje su, kako tvrde, izazvane zloupotrebom institucija, kontrolom medija i obesmišljavanjem uloge Skupštine.

Naročito im je ovaj Slovak valjao dok je u svojim izveštajima pozivao vlast da istraži i krivično goni odgovorne za govor mržnje prema medijima poput KRIK-a i lista "Danas", i tražio zatvaranje redakcije RT Balkan.

Tokom prethodnih izbornih ciklusa Bilčik je bio redovni gost prozapadne opozicije u Srbiji, a na osnovu njegovih zamislii preporuka, opozicione stranke od vlasti već godinama traže izborne uslove pokušavajući da opravdaju loše izborne rezuiltate koje su beležili. Dovoljno su poverenja u ovog "službenika režima" imali, da ga proglase i za posrednika u međustranačkom dijalogu.

Sada, međutim, kao "krunski" dokaz da Bilčik nije ništa više do SNS bota, "Nova" koristi činjenicu da izvestilac EP nije u svoj godišnji izveštaj uključio prigovore na poslovanje Telekoma Srbija.

"Nezavisni" novinari da bi objasnili zašto im to smeta, ovu firmu opisuju kao "važan alat medijske manipulacije vladajuće stranke i njenog šefa Aleksandra Vučića", iako, prigodno, zaboravljaju da pomenu da je "Telekom" najveći konkurent SBB-u koji je u vlasništvu "Junajted grupe" u čijem okrilju rade i "Nova" i N1. 

Paradiranje na Evroprajdu, pritisci na Srbiju da "spoljnu politiku uskladi sa politikom Evropske unije", i politika štapa i šargarepe kojom je Bilčik kupovao simpatije srpske opozicije, ostale su sada samo lepe uspomene koje prozapadni deo političke uspomene vezuju za ovog parlamentarca.

Novu romansu srpska opozicija mogla bi da započne, sa na primer sa jednim drugim članom posmatračke misije - Austrijancem Stefanom Šenahom.

Jer Šenah je rekao ono što se od njega, kao predstavnika Zapada koji bi da kroji srpsku politiku – i očekuje. Bez dokaza je ustvrdio da je ostao "šokiran izborima u Srbiji" i opet bez dokaza, obelodanio da je čak ugledao na biračkim mestima i "glasačke listiće iz kopirnica"? 

Bilčikove "mlake" izjave o izborima koji prolaze "glatko" i o tome da sve pritužbe i nepravilnosti treba "temeljno istraživati" – nisu dovoljno atraktivne.

image