Srbija i Balkan

Bilčik: ZSO jedino diplomatsko rešenje na KiM

To je jedno pitanje koje Beograd zaista traži i na koje smo čekali da ga Priština reši, ali pregovori sa Aljbinom Kurtijem bili su izuzetno, izuzetno teški, izjavio je Bilčik
Bilčik: ZSO jedino diplomatsko rešenje na KiMwww.globallookpress.com © Tanjug / null (STF)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je izostanak suštinskog dijaloga i dogovora stvorio tešku situaciju na KiM i istakao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje, koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Jedini put napred jeste istinsko angažovanje obe strane u dijalogu. Povećanje tenzija, nesigurnost koju osećaju Srbi na Kosovu, rezultat su činjenice da nema napretka u dijalogu. Ovde bih ponovo podvukao da postoji relativno brzo diplomatsko rešenje, koje bi pomoglo da se tenzije smanje, a to je ozbiljan rad na Zajednici srpskih opština", rekao je Bilčik za podgoričku "Pobjedu".

Prema njegovim rečima, svi su svesni šta su otvorena pitanja i šta treba da se uradi, ali u ovom trenutku nedostaje jasna i puna posvećenost svih strana da to zaista i uradimo, a to uključuje osnivanje ZSO.

"To je jedno pitanje koje Beograd zaista traži i na koje smo čekali da ga Priština reši. Ali ovi pregovori sa Aljbinom Kurtijem bili su izuzetno, izuzetno teški", dodao je Bilčik.

On je ocenio je da nedavne događaje u Banjskoj ne treba zloupotrebljavati, naglašavajući da je potrebna temeljna i puna istraga, da pravda mora da bude zadovoljena i da imamo neke verodostojne odgovore na ono šta se zaista desilo.

image