Srbija i Balkan

Vučić: Situacija na KiM najteža u poslednjih 10 godina

Srbi se ne vraćaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev "pakleni plan", poručio predsednik Srbije
Vučić: Situacija na KiM najteža u poslednjih 10 godina© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u ponedeljak u osam ujutru počinje sastanak u Briselu sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

On je dodao da nije optimista i da će otići na sastanak, kako im ne bi dao "dovoljan razlog da okrive Srbiju da u nečemu neće da učestvuje".

"Mi smo rekli da morate oformite Zajednicu srpskih opština u skladu sa predlogom srpskog upravljačkog tima, a ne nemačkih nevladinih organizacija. Taj predlog odavno imate. Pod broj dva, da ukinete ovu odluku o tablicama, zato što ste zajedno sa zapadnim predstavnicima obmanjivali javnost da je to nešto na šta imate pravo", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je, gostujući na televiziji "Prva", istakao da "nema sumnje" da je situacija na Kosovu i Metohiji najteža u poslednjih 10 godina.

"Napravili smo važne sporazume o diplomama i ličnim kartama i činilo se da će to biti podstrek za napredak naših razgovora. Tog dana u Berlinu Kurti je, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da ZSO neće formirati. To će reći da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora", rekao je Vučić.

On je napomenuo da se Srbi ne vraćaju u institucije, već sprečavaju Kurtijev "pakleni plan".

"A taj plan je da lažni Srbi treba da priznaju da postoji kosovska vojska, da ukinu tzv. duplu većinu i da naravno kažu da nema potrebe za ZSO i da posle kažu: Pa sa tim su se saglasili srpski poslanici", rekao je predsednik i dodao da je Kurti pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji.

Vučić je istakao da je "apsolutno siguran" da će Srpska lista bojkotovati izbore koje je Priština raspisala.

Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, može nastati "pakao na terenu", upozorio je predsednik Srbije i poručio da kosovska policija nema šta da traži na severu KiM, te da će Srbija biti uz svoj narod, a da će Srbi čuvati svoja ognjišta.

On je rekao da se nada da neće doći do rata, ali da to više ne zavisi od Srbije.

"Mi smo sve učinili da to izbegnemo", naveo je Vučić i dodao da će situacija isključivo zavisiti od pritiska međunarodne zajednice na Prištinu.

"Imali smo korektnu izjavu Stjuarta Piča koji je rekao da ZSO mora da se formira. Mi možemo da računamo na sebe i to je to, nama niko nije stvarao državu osim nas. Mnogo krvi je srpski narod prolio da bi stvorio državu, mnogo vekova to traje, da bismo imali svoju nezavisnost i nikada nam je niko nije stvarao", istakao je predsednik.

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu, Vučić je rekao da nema pomaka jer nam "nisu dali šansu".

"Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovaramo, ali prosto nisu nam dali šansu", naveo je on.

Neuvođenje sankcija Rusiji je pametna politika

Aleksandar Vučić je istakao da je odluka da se ne uvedu sankcije Rusiji "bila naša odluka i naša politika". 

"Izdržali smo brojne pritiske 270 dana, a podsetiću vas, govorili su u kampanji da ću odmah da popustim. Nismo uveli sankcije. To je odluka naših državnih organa, to je pametna politika, politika koja osuđuje napad na državu, time čuvamo poziciju Srbije, kako bismo posle toga mogli da branimo napad na našu zemlju, a sankcije ne moram i mislim da ne bi bilo dobro da uvodimo", rekao je Vučić i dodao:

"Meni nije problem da objasnim ljudima kada dođe trenutak da moramo, ali Srbija je dosad imala snage da to izdrži. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom, odgovornijom i pokazala da želi da čuva svoju slobodu i nezavisnost. Ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i građana Srbije".

image