Srbija i Balkan

Tuča nastavnika i đaka u zagrebačkoj školi: Učenici profesora nazivali četničkim vojvodom

Učenici su snimali vređanje i omalovažavanje nastavnika od svojih kolega i to smatrali smešnim, a nastavnik (61) je uhapšen i osumnjičen za tri krivična dela
Tuča nastavnika i đaka u zagrebačkoj školi: Učenici profesora nazivali četničkim vojvodomwww.globallookpress.com © Samot

Nakon što je u hrvatskoj javnosti isplivao snimak u kojem se vidi fizički obračun između nastavnika i đaka, u kojem prosvetar zagrebačke srednje stručne škole udara učenika po glavi, oglasili su se iz zagrebačke policije, brojne političke organizacije, prosvetari, nadležno ministarstvo itd.

Profesor (61) je uhapšen i osumnjičen za krivično delo nanošenja teške telesne povrede u pokušaju, krivično delo telesne ozlede i dva krivična dela povrede detetovih prava.

Istražni sudija odredio mu je mesec dana pritvora zbog opasnosti od ponavljanja dela.

Na snimku se vidi kako učenik s mobinim telefonom u rukama dolazi do nastavnika i na neprimerenoj udaljenosti mu maše kažiprstom ispred glave, dok nastavnik pokušava da ga odgurne.

Sledi rvanje pred tablom, da bi nastavnik potom uzeo predmet s police i nekoliko puta tim predmetom udario učenika po glavi.

Prema izjavama učenika te škole, neki đaci su duže vremena provocirali profesora koji je navodno imao nekoliko smrtnih slučajeva u porodici.

Danas je, međutim, stigla nova informacija od stranke Hrvatskih suverenista.

Osim što su osudili incident i pre svega ponašanje učenika i resornog ministra, oni su otkrili da su učenici profesora nazivali "četničkim vojvodom".

"Zgroženi smo činjenicom da su učenici snimali vređanje i omalovažavanje nastavnika od svojih kolega i to smatrali smešnim. Smatrano da je ovakva situacija zabrinjavajuća za budućnost našeg društva. Osim toga učenici su spomenutog nastavnika nazivali 'četničkim vojvodom' iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije pošto je nastavnik bio učesnik Domovinskog rata. Zbog svega navedenoga, zgroženi smo načinom na koji je resorno Ministarstvo, konkretno ministar Radovan Fuhs, reagovao u konkretnom slučaju", naveli su oni.

Dodali su da je ministar Fuhs tvrdio da je nastavnik bio u alkoholisanom stanju, što policija nije potvrdila.

"Time se ministar koji bi trebalo da brani zaposlene u obrazovanju svrstao na stranu onih koji ih napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza. Kao posledicu konkretnog događaja spomenuti profesor će kao vrhunac ove za njega poprilično stresne godine, Božić i Novu godinu dočekati u pritvoru, dok ministar koji bi trebalo da ga štiti po hitnom nalogu u školu šalje stručne osobe kako bi pomogle učenicima da 'svladaju preživljenu traumu'", istakli su.

O kažnjavanju učenika zbog provokativnog ponašanja prema profesoru, kako zaključuju, za sada nema ni nagoveštaja.

image
VV inauguration
banner