Srbija i Balkan

Pokušaj upada SPN u Skupštinu grada završen hapšenjima, Vučić: Haos bio pripreman (VIDEO)

Deo opozicije pokušao je nasilno da uđe u zgradu Skupštine grada Beograda. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da će sačuvati mir i demokratiju
Pokušaj upada SPN u Skupštinu grada završen hapšenjima, Vučić: Haos bio pripreman (VIDEO)© Milos Tesic/ATAImages

Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" nasilno su pokušale večeras da uđu u gradsku skupštinu, nakon što su razbili skupštinska vrata "kako bi oslobodili institucije".

Prethodno su se okupili ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), a na poziv lidera krenuli su na institucije.

Jedan od lidera SPN Miroslav Aleksić je pozvao okupljene ispred RIK-a da naprave prsten oko zgrade Skupštine grada Beograda, a da se poslanici obrate sa balkona. Poslanici sa liste SPN su pokušali da uđu u zgradu Skupštine grada, ali su vrata bila zaključana, javlja N1 i dodaje da se pripadnici žandarmerije nalaze u zgradi Skupštine grada.

Demonstranti su razbili staklo na vratima skupštine i skandiraju "izlazite napolje" i "ovo je Srbija". Bačen je i suzavac i zapaljene su baklje.

Potpredsednik Demokratske stranke Srđan Milivojević pozvao policiju, koja leđima i štitovima drži vrata, da izađe iz Skupštine i da "stane na stranu naroda".

Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova, koji je došao ispred ulaza, kazao je predstavnicima liste "Srbija protiv nasilja da "nasilni ulazak nije moguć i da je to krivično delo".

"Pozivam Žandarmeriju i sve snage koje vrše silu da se sklone i da dozvole ljudima da se obrate sa balkona skupštine. Niko ne želi nikakvu štetu niti nasilje", poručio je Radomir Lazović i dodao da opozicija "brani institucije".

Predstavnici koalicije SPN obratili su se ranije večeras ispred prostorija RIK-a sa improvizovane bine i ponovili zahteve za poništavanjem izbora na svim nivoima i za revidiranje biračkih spiskova.

Oni su rekli i da su došli da traže "osvojenu pobedu" na beogradskim izborima i da neće dozvoliti, kako kažu, "krađu glasova".

Jedan od nosioca liste Srbija protiv nasilja, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije okupljenim građanima da će zgrada biti slobodna.

"Ova zgrada biće slobodna, eto to je plan. Večeras odlučujemo da živimo kao slobodni ljudi", poručio je on.

Protest je prvi put održan u ponedeljak. Marinika Tepić je tada počela štrajk glađu, a u tom vidu protesta pridružili su joj se, kako je rečeno, narodne poslanice Jelena Milošević, Danijela Grujić, profesor prava Janko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga Željko Veselinović kao i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

RIK je juče održao sednicu na kojoj je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao da RIK ne može raspisivati nove izbore u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je država dovoljno snažna da odbrani izbornu volju građana, demokratiju i državu.

  • 24. dec 2023 • 22:53

    22:53

    Vučić: Ovo je bilo pripremano, imamo čvrste dokaze za to

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je noćas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je haos ispred Skupštine grada Beograda bio pripreman.

    "Ovo je bilo pripremano. Imamo čvrste dokaze za to. Država će reagovati u skladu sa zakonima", rekao je Vučić.

    Niko nema prava da ruši našu kuću i uništava imovinu ove zemlje i građana, a 
    još manje da nanosi teške telesne povrede policiji, rekao je Vučić i dodao da su dvojica policajaca teško povređena.

    "Ovo je pokušaj nasilnog zauzimanja institucija Srbije", rekao je Vučić i dodao da je "više od 35 siledžija uhapšeno" i da će se hapšenja nastaviti.

    "Poslali su odvratnu sliku u svet" i naneli veliku štetu državi, rekao je predsednik i dodao da su se razbežali "kao zečevi" kad se žandarmerija pojavila.

    Vučić je najavio i da će pitati predstavnike stranih posmatračkih misija zašto su ćutali i smejali se kada je predočeno da se pripremaju nemiri.

    "Mi se srećom nismo smejali, sve smo dobro znali", rekao je Vučić i izrazio uverenje da "ćemo se suprotstaviti uplivu stranih službi i svih onih koji misle da im je ovo prilika da se dočepaju vlasti".

  • 22:44

    Hitan sastanak opozicije

    Nakon događaja ispred Skupštine grada Beograda, predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" organizovali su sastanak na kom će se razgovarati o narednim koracima nakon večerašnjih demonstracija.

  • 22:41

    Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je večeras hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu.

    Pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) nastavile su večeras protest ispred Skupštine Beograda i nasilno pokušali da uđu u zgradu.

  • 22:35

    Šapić na licu mesta

    Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić došao je ispred Skupštine grada. On je došao da vidi posledice nastale posle haosa koji su izazvali demonstranti.

  • 22:27

    Tužilac Stefanović: Nasilje na ulicama Beograda neće biti tolerisano

    Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović je u izjavi za Tanju upozorio učesnike protesta da nasilje na ulicama glavnog grada neće biti tolerisano.

    "Svi koji izvrše krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i Nasilničko ponašanje na sportskoj manifestaciji ili javnom skupu, biće procesuirani u skladu sa zakonom", poručio je Stefanović.

    Glavni javni tužilac je apelovao da učesnici protesta ne pribegavaju nasilju, već da svoje zahteve ostvaruju kroz institucije.

  • 22:04

    Uhapšeno 30 osoba, više pripadnika MUP-a povređeno

    Pripadnici policije su posle večerašnjih nasilnih protesta uhapsili 38 osoba koji su izazivali nerede ispred gradske skupštine u Beogradu večeras, preneli su beogradski mediji.

    Kako javlja novinarka RT Balkan, oko 30 policajaca koje je obezbeđivalo skupštinsku zgradu je povređeno, a dvoje je teško povređeno.

    MUP je ranije večeras u saradnji s Višim tužilaštvom krenuo u akciju hapšenja svih koji su večeras ispred Skupštine grada Beograda izazivali nerede, nasilno pokušali da upadnu u Skupštinu, učestvovali u stvaranju haosa i kršili zakon.

  • 21:59

    Policija potisnula demonstrante

    Policija je potisnula demonstrante koji su pokušali upad u gradsku skupštinu i napravila prsten oko gradske Skupštine.

    Potisnuli su demonstrante iz parka niz Ulicu kralja Milana ka raskrsnici London.

  • 21:56

    Vučić se ponovo obratio: Važno je da sačuvamo mir i pohapsimo nasilnike

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se iz Predsedništva, gde se trenutno nalazi, na samo 80 metara od Skupštine grada, gde su večeras zabeležene scene nasilja.

    "Trenuci predaha u predsedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i obezbedimo budućnost našoj deci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvek na svom radnom mestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu", piše na Instagram nalogu predsednika.

  • 21:50

    Vesić: Najoštrije osuđujem pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada

    Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vestić najoštrije je osudio večerašnji pokušaj nasilnog zauzimanja zgrade Skupštine grada Beograda.

    "Kandidati za odbornike i poslanike koalicije 'Srbija protiv nasilja' pokazali su da je njihova jedina politika - nasilje. Nasilje manjine nad većinom koja je iskazala svoju volju na demokratskim izborima i pružila ubedljivu podršku politici predsednika Aleksandar Vučić", napisao je Vesić na Fejsbuku.

    On je ocenio, da opozicija ne može da pridobije poverenje građana svojim političkim programom, jer taj program, kako je naveo, ne postoji, već žele da na vlast dođu izazivanjem haosa i sukoba.

    "Pozivam građane da ostanu mirni i pokažu poverenje u institucije države koje imaju snagu da zaštite bezbednost i demokratski poredak u zemlji", naveo je Vesić.

    Poručio je da će Srbija štititi Ustav, zakone, bezbednost i slobodu svakog građanina.

  • 21:45

    Austrijski NATO lobista poziva na SrboMajdan

    NATO lobista Gunter Felinger, poznat po tome da na društvenim mrežama često napada Srbiju i Rusiju, oglasio se na Iksu poručivši da je u Beogradu u toku "evropski Majdan" i pozvao na oslobađanje Srbije od "ruske okupacije".

    Felinger, koji je u rukovodstvu Društva austrijsko-kosovskog prijateljstva u čijoj je upravi posmatrač izbora Stefan Šenah, pozvao je na "SrboMajdan".

image