Srbija i Balkan

Vučić: Opozicija i sama zna da su fantomski birači laž

Institucije Srbije okončaće izborni proces i odlučiti gde će biti ponavljanja, a što se Beograda tiče, ako ne bude većine ići će se na nove izbore, rekao je predsednik Srbije
Vučić: Opozicija i sama zna da su fantomski birači laž© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao građanima Srbije na demokratski izraženoj volji, ali i na tome da su izbori protekli mirnije nego ikada.

Uporednom analizom dostavljenih prigovora i žalbi RIK-u i GIK-u sa onima iz prethodne godine se zaključuje da je ove godine je bilo oko 30-35 puta manje žalbi, odnosno ukupno 15, rekao je on.

"Kada su predstavnici opozicije došli u RIK i rekli 'fantomski birači', bacivši negde oko 500 poziva ispred predstavnika RIK-a, oni su mislili da će tako nekoga uveriti u ono što i sami znaju da je laž", rekao je predsednik Srbije i dodao da su "mislili da to niko neće da pregleda".

Napomenuo je da je RIK juče uputio zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu lokalne samouprave da provere "sve što su doneli, poimence, svakog čoveka", dodavši da je tamo bilo 496 poziva.

"Sve te pozive su pregledali, od tih 496 poziva, svi su postojeći ljudi, uredno upisani u birački spisak", rekao je Vučić.

Kako je rekao, od tih 496 je 487 bilo najmanje četiri godine ranije bilo upisano na istom biračkom mestu, dodavši da je svega devetoro upisano od 2022. godine, a od njih je šestoro menjalo prebivalište unutar Beograda.

"Svega troje od 496 je došlo iz centralne Srbije", istakao je Vučić.

Konstituisanje Skupštine u januaru

Rekao je da će mnogi pokušavati da uruše Srbiju tvrdnjama da su "izbori pokradeni", napomenuvši da će institucije Republike Srbije okončati izborni proces i odlučiti gde će biti ponavljanja. Što se Beograda tiče, ako ne bude većine ići će se na nove izbore, dodao je.

Predsednik je napomenuo je da očekuje da će se formiranje Vlade završiti do kraja februara, a da će Narodna skupština biti konstituisana u januaru.

"Šta god oni pokušavali, neće biti nikakve nasilne smene vlasti. Srbija je demokratska zemlja, i tako će biti uvek u budućnosti", rekao je Vučić komentarišući navode iz Moskve i sa liste "Mi, glas naroda" da prozapadna opozicija stvara atmosferu Majdana u Beogradu.

Rekao je da je prozapadna opozicija znala da će imati loše rezultate na izborima, ali i da su vlasti ranije dobile informaciju da se posle izbora planira upad u RIK.

Srbija nikad neće priznati "Kosovo"

Srbija nije i neće priznati nezavisnost "Kosova", niti će prihvatiti bilo kakav dokument koji obavezuje na članstvo tzv. Kosova u UN ili njihovim agencijama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Aljbin Kurti ne želi da sprovede ni jedan sporazum, a Srbija će sprovesti sve, na pristojan i korektan način, ali će takođe da čeka osnivanje ZSO", rekao je predsednik Srbije i napomenuo da je Srbija uvek spremna za kompromis, uz napomenu da ne priznaje nezavisnost "Kosova.

Ne postoji nijedan međunarodno-pravni osnov po kojem bi tzv. kosovske snage bezbednosti smeli da borave na severu KiM, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rekao je da je prošlo puna tri meseca su protekla, a porodice i advokati stradalih Srba u Banjskoj i dalje nisu dobili rezultate obdukcija.

Vučić je podsetio na tekst "Albajnian posta", gde je Kurti specijalcima u štrajku rekao da su Srbe ubili snajperskom puškom iz daljine, istakavši da Srbija neće prestati da insistira kako su i zašto Srbi u Banjskoj pobijeni.

Ekonomija i ulaganje u zdravstvo i prosvetu

Od prvog januara se uvećavaju plate od 10 posto u javnom sektoru, a minimalna zarada 47.000 dinara, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodao je da za penzionere ide uvećanje od 14,8 odsto i napomenuo da Srbija nema nikakvih problema sa javnim finansijama.

Kako je rekao, Srbija od rebalansa budžeta ima prihode veće za 300 miliona evra. Dodao je da je posebno ponosan to što će stopa deficita Srbije biti oko 2,3 do 2,4 odsto, što je daleko ispod prognoza MMF.

Stopa javnog duga neće preći 52,5 odsto u odnosu na BDP, a što, kako je rekao, omogućava prostor za dalji napredak.

On je izjavio da su rezerve zlata na 40 tona, a devizne rezerve na 24,5 milijarde evra, za šta kaže da je apsolutni rekord u istoriji Srbije.

Sledeće godine će posebno posvetiti pažnju obrazovanju i zdravstvu.

"Uložićemo više novca nego ikada do sad, posebno u školstvo i nauku. Verovatno ćemo mnogo toga da menjamo, i to se neće odnositi samo na povećanje prihoda u većoj meri nego u drugim delovima javnog sektora, nego ćemo raditi na ulaganju u dualno obrazovanje i dovođenju franšiza najeminentnijih evropskih univerziteta", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to znači da će naši univerziteti da napreduju, kako stručno, tako i u platežnom smislu, što je odgovornost države.

Takođe je najavio poseban fokus na zdravstvene radnike, istakavši da će "svi oni koji su u vreme kovida rizikovali svoje živote dobiti posao". Napomenuo je da za tri dana počinje izgradnja kampusa "Bio4" na Torlaku.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da se već radi na nekim inovativnim terapijama na osnovu istraživanja u okviru "Bio4" kampusa, kao što je najnovija terapija za lečenje multiple skleroze.

Energetska bezbednost

Kostolačka termoelektrana će obezbediti dodatnu stabilnost u elektro snabdevanju, najavio je predsednik, dodavši da je 90 odsto radova na toj termoelektrani gotovo.

Istakao je da je u planu i izgradnja gasovoda Mokrin (Kikinda) - Beograd, ali i da će Srbija morati da proširuje kapacitete za skladištenje gasa.

U skladištima imamo ukupno 612 miliona kubnih metara gasa, kaže Vučić.

Kako je rekao, potrebno je što pre izgraditi naftovod prema Mađarskoj, jer sada nafta može da se uvozi samo preko Krka.

image