Srbija i Balkan

Nestorović: Nema koalicije ni sa kim

Nisu hteli da nas slušaju, sada će morati, poručio je Aleksandar Pavić
Nestorović: Nema koalicije ni sa kimNone © РТ Балкан

Jedinstveni stav liste "Mi, glas iz naroda" je da se ne ulazi u koaliciju ni sa kim, rekao je nosilac liste Branimir Nestorović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, na glasanju unutar pokreta o tom pitanju nije bilo suzdržanih, niti onih koji su bili protiv takve odluke.

"Sačekaćemo konačne rezultate izbora u Beogradu. Sada smo prepoznatljivi i, ukoliko bi se ponovili, dobili bismo još veću podršku", rekao je Nestorović na vanrednoj konferenciji za novinare i poručio:

"Dolazi vreme kada će morati da nas slušaju, a to znači da će morati da slušaju narod Srbije."

Povodom navoda da od njihove odluke o pružanju podrške drugim strankama zavisi sudbina Beograda, Nestorović je kazao da lista ne prihvata tu odgovornost.

Nestorović je rekao da je čuo mnogo spinova o tome kako su njegov pokret formirali drugi akteri, napomenuvši da takvi pokušaji degradacije nisu uspeli i da će se pokret "širiti".

"Mi smo nastali potpuno spontano. Prepoznali smo da imamo isto mišljenje o osnovim problemima ovog naroda", rekao je Nestorović.

On je istakao da je pitanje KiM bila tačka oko koje su se članovi pokreta okupili.

"Glavna tačka nam je bila sprečiti sprovođenje tzv. francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju, za koji mislimo da je u ovom trenutku najopasnija stvar koja ugrožava u ovu zemlju. Tad smo se složili da apsolutno ne možemo biti u koaliciji sa takozvanom prozapadnom opozicijom, zato što ona - ja to mirne duše mogu da kažem - nije opozicija vlasti, već opozicija ovom narodu", rekao je Nestorović.

Dodao je da je tada odlučeno i da neće biti koalicije sa Srpskom naprednom strankom. "Da smo hteli, mogli smo se učlaniti", napomenuo je Nestorović.

U tom svetlu, odluka pokreta da ne ide u koaliciju ni sa kim ne bi trebalo da iznenađuje, istakao je.

"Neka budu novi izbori u Beogradu", rekao je Nestorović, dodavši da je bilo ponuda odbornicima pokreta sa raznih strana. "Ako se neko proda, mislim da je idiot, jer ovaj će pokret rasti... ali svako odlučuje o sebi, i odlučuje da li će se osramotiti pred ljudima", dodao je.

Izbori nisu bili neregularni, primedbe rešavati unutar naših institucija

Na pitanje RT Balkan da komentariše regularnost izbora i tvrdnje da izbori nisu bili regularni, Nestorović je rekao da kontrolori pokreta nisu uočili nepravilnosti.

"Što se tiče samog glasanja, moram da priznam da naši kontrolori su imali samo krajnje minorne primedbe, nije bilo nikakvih prekršaja", rekao je nosilac liste i dodao da je jako teško dokazati izbornu krađu.

Nestorović je dodao da smatra da je "s obe strane bilo kupovine glasova, ali to ne mora da bude kupovina novcem".

On je dodao da je pokret "Mi, glas iz naroda" ponosan na to što se oslanjao samo na donacije i dobrovoljni rad, a da je na tome ostvario uspeh.

Član pokreta Aleksandar Pavić istakao je da se pokret zalaže za to da se bilo kakve zamerke na izbore rešavaju unutar naših institucija.

"Vrlo je providan manevar da se sada već nude stranci iz EU kao neki posrednici između vlasti i opozicije. Šta god mislili o izbornom procesu, mi za tako nešto nikada ne bi bili", istakao je on.

Pavić: Nisu hteli da nas slušaju, sada će morati

"Kao što je rekao Vladimir Putin, kada je 2018. godine predstavio hipersonično oružje: 'Nisu hteli da nas slušaju - sada moraju da nas slušaju'", rekao je Aleksandar Pavić, napomenuvši da će "Mi, glas iz naroda" biti saslušan samo ako njegovi članovi ostanu dosledni onome zbog čega su se udružili.

Napomenuo je da su Branko Pavlović i on organizovali prve demonstracije protiv sadašnje vladajuće koalicije, a da je razlog bio "povlačenje granice" između KiM i ostatka Srbije.

Rekao je da ih tada nisu slušali, ali da se nada da će sada imati više sluha, "jer mi od toga nismo odustali."

"Posle granice je došlo nešto podjednako loše, a to je Briselski sporazum, a onda, kad je postalo akutno i francusko-nemački plan", rekao je Pavić, dodavši da su Srbiji u Briselu i Ohridu ove godine "predstavili smernice za, kako oni kažu, za faktičko priznanje tzv. Kosova."

On je ponovio da je pokret kategorički protiv toga, i da neće dozvoliti da niko prizna tzv. Kosovo, "ni de fakto, ni de jure."

Resuverenizacija i dekolonizacija

Istakao je da su dve reči koje su okupile članove pokreta "resuverenizacija" i "dekolonizacija".

"Smatramo da su od petog oktobra pa nadalje stranci - a kad kažemo stranci mislimo na zapadne sile - preuzeli primat u pokušaju vođenja naše unutrašnje politike. Mi smo za to da se kategorički izbaci uticaj agresivnog zapadnog faktora iz političkog života Srbije", rekao je Pavić.

Kako je rekao, "srpski brend" je sloboda i nezavisnost, i to mora biti uočljivo svima u svetu, istakao je Pavić.

"Još jedna stvar koja se nikako ne sme zaboraviti jeste Republika Srpska. Republika Srpska i Srbija su jedno. Drina je veštačka granica, a oni koji ne poštuju naš suverenitet nemaju pravo da insistiraju na veštačkim podelama između srpskog naroda", napomenuo je.

Pavić je istakao da odbrana Srbije podrazumeva i odbranu Srpske.

"Srbi u Crnoj Gori - to je deo našeg naroda, i mi apsolutno imamo pravo da se bavimo Crnom Gorom. Mi naravno poštujemo svačiji teritorijalni integritet, ali mi isto tako gledamo sa velikim negodovanjem na to što se zapadni faktor potpuno umešao u unutrašnje stvari Crne Gore, i ispada da se oni pitaju, a ne narod", rekao je Pavić.

Kako dodaje, pokret "Mi, glas iz naroda" hoće da se "što više Srba vrati u Srbiju", dodavši da za to već postoji impuls.

"Videće ceo svet, a i mi sami Srbi, šta sve možemo zajedno", zaključio je.

image