Srbija i Balkan

Nova raspodela na desnici: Boško će u Čačak, a gde će birači stranaka koje su ostale ispod cenzusa?

Umesto ukrupnjivanja snaga na desnom bloku pred izbore, stranke su rascepkane završile na glasačkim listićima, a cenu su platili Dveri, Zavetnici i Narodna stranka, kao i SRS
Nova raspodela na desnici: Boško će u Čačak, a gde će birači stranaka koje su ostale ispod cenzusa?© Amir Hamzagic / B.P. / Milos Tesic / Milos Tesic - ATAImages

Izbori su doneli neočekivanu čistku na desnom polu srpske političke scene. Zbog lošeg rezultata, nekadašnji lider Dveri Boško Obradović vratiće se u rodni Čačak, gde će se boriti na lokalnim izborima.

I predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, kao i vrh partije, podneli su ostavku, ali nije poznato da li će se i Jeremić vratiti u okolinu Čačka, u rodno selo Ježevicu.

Ispostavilo se da su ove političke snage skupo platile to što nisu na izbore izašle u jednoj koloni. U parlament će "Mi - glas iz naroda" sa 178.358 glasova i Koalicija NADA Novog DSS-a i POKS-a sa 191.249 glasova.

A nije da nije bilo dovoljno birača koji glasaju za preostale desne stranke koje su ostale ispod cenzusa.

Srpska radikalna stranka osvojila je 55.765 glasova, koalicija Dveri i Zavetnika 105.134, Narodna stranka 33.395, a koalicija Radulovića i Tadića 45.090.

Dakle skoro 250.000 glasača ostaće bez svojih predstavnika u Skupštini Srbije. Kome bi mogli da se preliju ti glasovi, i da li će ih prisvojiti Miloš Jovanović ili Branimir Nestorović?

Ceh platili Dveri, Zavetnici i Jeremić

Zanimljivo je da su cenzus prošle dve liste koje imaju slične stavove o nacionalnim i državnim pitanjima, ali suprotan pristup potencijalnim koalicijama, kaže glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

On ukazuje na to da je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović ostavio mogućnost postizborne saradnje sa listom "Srbija protiv nasilja", a Boško Obradović ga je optužio da je odnedavno miljenik američke i britanske ambasade.

Nestorović je, s druge strane, apsolutno protiv saradnje sa Srbijom protiv nasilja, ali ostavlja šansu za dogovor sa Srpskom naprednom strankom pod posebnim okolnostima.

"Oni koji su pokušali da drže distancu i prema vlasti i prema opoziciji, Narodna stranka i Dveri i lista 'Dobro jutro', oni su platili najveći ceh, odnosno prošli najgore", ukazuje naš sagovornik.

Ostavke lidera stranaka, iako su donete iz različitih razloga, trebalo bi shvatiti kao moralni čin, ocenjuje Vukadinović.

"Odgovornost za to što nije došlo do dogovora o jednoj koloni je različita, ali se najviše obila o glavu za dve liste - Dveri, Zavetnike i Narodnu stranku", kaže Vukadinović za RT Balkan.

Na pitanje ko će najviše profitirati od ovakve polarizacije na desnom polu, Vukadinović odgovara da nije isključeno i da se formira neka treća struja, osim što bi se glasovi prelili na Novi DSS i listu "Mi - glas iz naroda".

Daleko veća mogućnost je da se glasovi nacionalno opredeljenih birača preliju u listu "Mi- glas iz naroda", smatra publicista Igor Ivanović.

"Glasovi se neće preliti koaliciji NADA, jer je ta lista bitno promenila svoje biračko telo od nekadašnjeg tipičnog DSS-a, ka onome što bismo danas nazvali 'žute patriote'. Ne koristim pežorativni termin, to je ipak jedno građanističko biračko telo", pojašnjava Ivanović za RT Balkan.

Tradicionalni glasači Dveri, pa i Vuka Jeremića nakon njegovog redefinisanja politike bliži su listi "Mi - glas iz naroda", kaže naš sagovornik i smatra da će ta lista sigurno biti sve jača politička opcija.

"Zadržali su distancu ka oba pokreta u Beogradu, što većina patriotskih glasača očekuje, a pokazali su odgovornost po pitanju nemira ispred Skupštine grada Beograda. Iako su veliki protivnici vlasti, pitanje države im je iznad vlasti. Imaju prostora da budu respektabilna snaga, a to dalje najviše zavisi od njih samih", zaključuje Ivanović.

image