Srbija i Balkan

Sa korica "Mustre za revoluciju" među demonstrante: Kakve veze sa protestima ima Srđa Popović?

Opozicija svoje simpatizere poziva na proteste uz plakat koji podseća na ilustraciju za knjigu "Mustra za Revoluciju" vođe Otpora Srđe Popovića. Slučajnost ili ne?
Sa korica "Mustre za revoluciju" među demonstrante:  Kakve veze sa protestima ima Srđa Popović?© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Nakon stilizovane pesnice "Otpora" koju su kao svoj simbol počeli da koriste oni studenti koji su učesnici protesta prozapadne opozicije nezadovoljne izbornim rezultatima, neki demonstranti su, izgleda, oživeli još jedan motiv iz petooktobarskog perioda.

Internetom sada kruži ilustracija kojom opozicija poziva simpatizere da joj se priključe tokom blokade saobraćajnica od 12 do 18 časova.

Reč je o stilizovanom prikazu čuvenog grafita "bombaš cvećem" crtača poznatog kao Banksi – samo što u ovoj verziji umesto buketom cveća, mladić čije lice kriju kapa i marama zamahuje srpskom zastavom.

Ovu sliku su, uz poziv na okupljanje u vidu stihova grupe "Haustor", "sa barikada reći ćemo – no pasaran", između ostalih podelili član stranke Zajedno i jedan od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja", Đorđe Miketić, kao i predsednik novosadskog izvršnog odbora ove partije Aleksandar Maksimović.

Njihovim pratiocima, međutim, odmah je upalo u oko to da se ova ilustracija ne koristi prvi put u srpskoj politici.

"Bombaš cvećem" je, naime, ujedno i slika koju je koristio vođa Otpora Srđa Popović na koricama svoje knjige "Mustra za revolucije", promovisane kao "priručnik za sve koji žele da uzmu stvari u svoje ruke i menjaju svet". Drugim rečima, kao recept za sprovođenje sada već ozloglašenih obojenih revolucija.

"Uzeli ste naslovnu stranu knjige Srđe Popovića i ANTIFA revolucionaru dodali srpsku zastavu da imate i taj patriotski sentiment. Stvarno mislite da su ljudi u Srbiji toliko naivni i da nisu upoznati sa metodama KANVAS-a", upitao je Aleksa Grubešić iz SNS-a.

Srđa Popović, u tom otporaškom periodu, međutim, nije bio samo buntovni mladić koji je želeo da menja svet – "Vikiliksove" depeše otkrile su je da je on bio jedan od najjačih oslonaca Vašingtona u rušenju režima u Srbiji.

Prepiska privatne američke obaveštajne kompanije "Stratfor" od 2007-2010. vođu Otpora Srđu Popovića označava kao "našeg srpskog revolucionarnog prijatelja", a za njegovu organizaciju "Otpor" tvrdi da "obara diktatore i autokratske režime" koji nisu po volji Vašingtona.

Pesnica "Otpora", koji je kasnije postao KANVAS, ali i osnivači ovog pokreta  pojavljivali su se nakon Srbije i u Belorusiji, zatim u revoluciji ruža u Gruziji gde su obučavali pokret Kmara, a očekivano, i u Ukrajini, u jesen 2003. i zimu 2004. godine, u vreme narandžaste revolucije u Ukrajini.

Svoje prste neki bivši otporaši su umešali u revolucije u Libanu na početku Revolicije kedra, na Maldivima, Kirgistanu… u ukupno oko 50 država.

Sličnosti trenutnih protesta opozicije sa petooktobarskim rušenjem režima ne završavaju se samo na "likovnom" i simboličkom delu – zanimljivo je tako da su neki od lidera "Srbije protiv nasilja", poput Srđana Milivojevića koji je sinoć, tokom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada bio ispred vrata ove institucije – nekad bili aktivisti "Otpora".

Da li je u pitanju samo slučajnost ili su u pravu oni koji upozoravaju da se priprema majdanizacija Srbije režirana na Zapadu? Jasno je, svakako, da iste strane službe koje su krajem 1990-ih i početkom 2000-ih imale svoje interese u Srbiji izražene (i) kroz Otpor, od tih interesa ni danas nisu odustali.

image