Srbija i Balkan

Bocan-Harčenko za RT: U Srbiji neće biti rezultata koje Zapad želi, Vučić neće dozvoliti Majdan

Ruski ambasador je uveren da će srpski predsednik sprečiti eskalaciju nasilja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ni najmanje zbunjen niti se koleba oko svojih budućih postupaka, istakao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, govoreći o protestima u Srbiji za rusku redakciju RT-a.

"Vučić se zalaže za sprovođenje izbornih rezultata, stvaranje institucija vlasti, parlamenta, vlade u okviru zakonom predviđenih rokova. U vezi s tim, on se ni najmanje ne koleba", kaže ambasador.

Vučić je u stanju da se suprotstavi protestima, kao i talasu nasilja koji je juče i danas viđen u Beogradu, ističe Bocan-Harčenko nakon razgovora sa predsednikom Srbije.

Odgovarajući na pitanja RT-a da li su događaji u Srbiji pokušaj Kolektivnog Zapada da uzdrma situaciju u zemlji putem Majdana, kakve konkretne dokaze Rusija ima da je Zapad umešan u proteste u Srbiji i o kojim je konkretno zemljama reč i kakvi su njihovi interesi, Harčenko ističe da "postoje dokazi i konkretne informacije".

"Ja neću da ih otkrivam i da govorim o tome otvoreno", kaže on.

Prema njegovim rečima, odluku o objavljivanju tako poverljivih informacija treba da donesu srpske vlasti, ako smatraju da je potrebno.

"Vučić je čak pre nekoliko dana rekao da je u sve uključena jedna uticajna država. Na tome se zaustavio i tako dao do znanja da će dati još detalja i precizirati svoju izjavu u narednom periodu", pojašnjava ambasador.

Događaji u Srbiji počeli su, kako kaže, još u maju ove godine kada je formiran pokret nekoliko opozicionih snaga, čiji je cilj da se svrgne Vučić i njegova partija.

"Pokret `Srbija protiv nasilja` je cinično iskoristio tragični slučaj pucnjave u jednoj beogradskoj školi. Sve je bilo politizovano. Pokušali su da  iskoriste ono što se desilo protiv vlasti u Srbiji, iako za to nema nikakvog osnova", navodi Bocan-Harčenko.

Predsednik Srbije je održao vanredne izbore i time pokazao da je siguran u svoju snagu i ispravnost svojih stavova, ukazuje ambasador.

Opozicija se, prema njegovom mišljenju, nadala da će u Beogradu da dobije većinu glasova i da odatle potom jača svoju vlast, iako, kako ukazuje, rezultati izbora pokazuju da opozicija nije dobila većinu.

Zbog toga opozicija osporava rezultate izbora, pojašnjava on.

Nema, međutim, nikakvog osnova za osporavanje ili isticanje nelegitimnosti izbora, dodaje.

U Srbiji neće biti rezultata koje Zapad i opozicija žele, ističe ruski ambasador.

Izborni zakon u Srbiji je prilično napredan i izbori se sprovode na osnovu tog zakona i zdravog iskustva koje Srbija ima, dodaje ambasador i tvrdi da ako se pogledaju prethodni izbori, vidi se da su primedbe koje su tada izrečene iskorišćene kako bi se proces korigovao, poboljšao i modernizovao.

Dešavanja u Srbiji su pitanje unutrašnje politike, ističe ambasador pozivajući se na saopštenje Moskve. "Imamo svoje stavove i procene situacije, ali se ne mešamo", dodaje.

"Srbija, njeno rukovodstvo i narod dobro znaju da su naši odnosi najpozitivniji, imaju našu podršku u svim teškim situacijama. To se pre svega odnosi na situaciju na Kosovu i Metohiji", naglašava on.

Vučić je, ukazuje diplomata, spreman na razvoj situacije u svakom smeru i spreman je da ne dozvoli najgori scenario i eskalaciju nasilja, a Srbija je, nastavlja on, sposobna da spreči to, ima službe i organe koji su spremni da u okviru zakona i Ustava ispune svoj dug.

Scenario Majdana se neće odigrati u Srbiji, pre svega zahvaljujući rešenoj, svrsishodnoj i tvrdoj poziciji predsednika Vučića, koji odlučno nastavlja da brani i jača suverenitet Srbije, poručuje ambasador.

image