Srbija i Balkan

Vehid Dedić razrešen funkcije u Bratuncu: Bio pripadnik jedinice "El mudžahedin", pretio klanjem

U obrazloženju rešenja je navedeno da je Dedić 18. decembra podneo ostavku na tu dužnost iz privatnih razloga
Vehid Dedić razrešen funkcije u Bratuncu: Bio pripadnik jedinice "El mudžahedin", pretio klanjemGetty © Marco Di Lauro

Odbornici Skupštine opštine Bratunac danas su jednoglasnom odlukom razrešili Vehida Dedića, nekadašnjeg pripadnika zloglasne jedinice "El mudžahedin", dužnosti potpredsednika opštinskog parlamenta.

Prethodno je na Kolegijumu Skupštine opštine, skupštinska većina predvođena SNSD-om podnela inicijativu za smenu Dedića zbog njegove ratne biografije, iznošenja stavova o tome na jednoj federalnoj televiziji i pretnji "da bi klao sve što nosi srpsko ime".

Prijavu protiv Dedića zbog tih pretnji podneo je 8. decembra predsednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović.

Pavlović je naveo da postoji video-snimak koji se može naći na društvenim mrežama u kojem Dedić govori o svom ratnom putu i želji "da kolje sve što je srpsko".

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina obavešten je o prijavi protiv Dedića, nakon čega je naložio preduzimanje mera na dokumentovanju krivičnog dela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

U Policijskoj upravi Zvornik Srni je rečeno da je policija u Bratuncu 8. decembra primila prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj osnovi.

Bratunačka Policijska stanica primila je prijavu koju je podnelo lice iz Bratunca čiji su inicijali V.P. koje je navelo da, zbog tih pretnji, strahuje za ličnu i bezbednost građana svoje nacionalnosti", naveli su iz Policijske uprave Zvornik.

image