Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u BiH: Rusija ne nameće spoljnopolitičke izbore, NATO ne interesuje trajni mir

Države članice NATO-a, kao i sama Alijansa, ignorisale mnogobrojne predloge ruskog rukovodstva za stvaranje novog, pravednijeg sistema bezbednosti u Evropi, poručuju iz ruske ambasade u BiH
Ambasada Rusije u BiH: Rusija ne nameće spoljnopolitičke izbore, NATO ne interesuje trajni mir© ATA Images

Rusija ne pokušava da nametne BiH spoljnopolitički izbor i prioritete, a događaji poslednjih godina pokazuju da NATO ne interesuje trajni mir i stabilnost u Evropi, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Povodom intervjua komandanta NATO štaba u Sarajevu generala Pamele Mekgahe za "Oslobođenje", iz ruske Ambasade u BiH ističu da se, nažalost, u retoričkom arsenalu funkcionera Severnoatlantske alijanse nije pojavilo ništa novo.

"General Mekgaha je opet iskoristila potrošene teze o 'malignom ruskom uticaju' koje smo već čuli od više zapadnih političara, uključujući i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga", navodi se u reagovanju ruske Ambasade.

Iz Ambasade Rusije ističu da se ponavljaju apsurdne insinuacije o navodnim "hakerskim upadima", "dezinformaciji", "zastrašivanju" te "drugim destabilizujućim aktivnostima" Rusije bez pokušaja da se navede barem jedan dokaz ili primer takvih aktivnosti.

"Međutim, u sadašnjoj Evropi upravo NATO je postao instrument i izvor destabilizacije. Događaji poslednjih godina pokazuju da Alijansu, uprkos izjavama funkcionera na svim nivoima, ne interesuje trajni mir i stabilnost u Evropi", navode iz ruske Ambasade.

U saopštenju se naglašava da su države članice NATO-a, kao i sama Alijansa, ignorisale mnogobrojne predloge ruskog rukovodstva za stvaranje novog, pravednijeg sistema bezbednosti u Evropi, pokušavajući da potpuno isključe Rusiju iz evropske bezbednosne arhitekture.

"Postalo je očigledno da Severoatlantska alijansa nije ništa više od instrumenta koji SAD koriste za spoljnopolitičku kontrolu i prodaju američkog naoružanja širom sveta, koja često sadrži i korupcionu komponentu. Dobra ilustracija ovoga su saopštenja američkih analitičara da oko 90 odsto novca koji se koristi za vojnu pomoć Vašingtona kijevskom režimu ostaje u SAD", navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ukazuju da i u ovim uslovima o besmislenosti NATO-a puno svedoči i namera jednog od kandidata na američkim predsedničkim izborima da napusti Alijansu u slučaju pobede.

"Više puta smo isticali da Rusija ne pokušava da nametne BiH spoljnopolitičke izbor i prioritete. Međutim, pri donošenju svojih odluka polazićemo od duboke analize objektivne vojnopolitičke situacije na Balkanu i generalno u Evropi", napominju iz Ambasade Rusije u BiH.

Komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha izjavila je za "Oslobođenje" da NATO ima jak interes da omogući stabilnu i prosperitetnu BiH i mir na zapadnom Balkanu, te pozvala Rusiju da u ovom regionu ima konstruktivnu ulogu.

Ona je navela da Rusija "redovno radi upravo suprotno, što se vidi kroz hakerske upade, dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizujuće aktivnosti". 

image