Srbija i Balkan

"Adio, mafijo": Hapšenja u Crnoj Gori zbog šverca cigareta, "pao" i čelnik košarkaškog kluba

Sumnja se da su stvorili kriminalnu organizaciju, falsifikovali službene isprave i bavili se krijumčarenjem
"Adio, mafijo": Hapšenja u Crnoj Gori zbog šverca cigareta, "pao" i čelnik košarkaškog kluba© Michael Regan

U Crnoj Gori jutros je sprovedena akcija hapšenja zbog šverca cigareta, a uhapšen je čelnik Košarkaškog kluba Mornar iz Bar, kao i dvoje službenika Uprave prihoda i carina.

"Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a nakon pretresanja prostorija privrednog društva 'P' DOO B., Specijalno policijsko odeljenje je lišilo slobode Đ.P., osnivača i odgovorno lice društva, kao i bivšeg zaposlenog u društvu N.K. i dva službenika Uprave prihoda i carina I.K. i V.Đ., zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, falsifikovanje službene isprave i krijumčarenje putem pomaganja", saopštio je "Vijestima" tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

On je objasnio da će SPO protiv osumnjičenih fizičkih lica podneti krivičnu prijavu, ali i protiv osumnjičenog pravnog lica "P" DOO B. i tri osumnjičena pravna lica sa sedištem u inostranstvu: "Jer i za njih postoje osnovi sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije".

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović pozdravio je akciju SDT i SPO.

"Sve ono na što godinama ukazujemo se svakodnevno obistinjuje. U Tužilaštvo predata šema šverca počinje dobijati svoj epilog. Ruka pravde ne staje", napisao je Abazović na mreži Iks. Zahvalio je i međunarodnim partnerima.

Potpredsednik Vlade i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju Aleksa Bečić poručio je da "u Crnoj Gori nema više nedodirljivih".

"Nastavlja se svakodnevna beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala. U Crnoj Gori nema više nedodirljivih. Nema više ni brukanja i izdaje države od strane onih koji treba da je štite - njenih službenika i funkcionera. Adio mafijo, dobrodošla ozbiljna državo koja si jača od bilo koga. Veliki strah kriminala i korupcije od prava, pravde i odlučnosti države i njenih institucija konačno se oseća u našoj zemlji", rekao je Bečić.

Aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) u borbi protiv šverca cigareta su ohrabrujuće, rekao je crnogorski predsednik Jakov Milatović.

"Stoga, ohrabruju aktivnosti SDT koje se odnose na borbu protiv tog oblika kriminalnih aktivnosti", dodao je Milatović.

image