Srbija i Balkan

Baja Mali Knindža i katolički Božić: Kako je pesma poljuljala vlast u Tivtu (VIDEO)

Novogodišnji program na tivatskom gradskom šetalištu nenadano je postao razlog zbog kojeg bi lokalna vlast mogla da padne
Baja Mali Knindža i katolički Božić: Kako je pesma poljuljala vlast u Tivtu (VIDEO)© Antonio Ahel/ATAImages

Nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak pevača koji kraj mora peva pesmu Baje Malog Knindže "Čuvaj mi se sine" i to na Božić po gregorijanskom kalendaru, došlo je do svađe u vladajućoj koaliciji u Tivtu.

Lokalna skupština nije mogla da zaseda jer je jedan od članova vlasti, Bokeški forum, odlučio da neće da učestvuje u raspravi dok se ne utvrdi lična odgovornost onoga ko je omogućio da se taj muzički repertoar izvodi pokraj mora.

Odbornica Bokeškog foruma Sandra Sindik kazala je da neće učestvovati u radu skupštine koja je juče trebalo da usvoji budžet opštine za 2024, program uređenja prostora, kao i programe i planove rada lokalnih preduzeća i ustanova za narednu godinu.

"Kao deo ove vlasti nijesmo mogli ni predložiti izvođača, a kamoli program, svedoci ste da je svaka naša sugestija arogantno odbijena. Tako da, dok ne dobijemo ime 'veselog čestitara' koji je procenio da je baš super 25. decembra da na Pinama zavijaju vukovi, BF neće biti deo ove priče, ni danas ni nikad više. Ili ćemo se naučiti kako treba, ili ćemo živeti u izmaglici i čitati besmislena saopštenja, kojeg bolje da nije ni bilo jer smo videli besmisao rada, organizator ne zna ni ko mu peva ni što mu peva, bez odgovornosti, bez imena", kazala je Sindik, prenose "Vijesti".

Svađu u vladajućoj koaliciji odmah je iskoristila opozicija predvođena Demokratskom partijom socijalista čiji su odbornici odlučili da napuste skupštinsku salu i tako ostavili preostale odbornike vlasti bez kvoruma.

Predsednik Skupštine opštine Miljan Marković, član Nove srpske demokratije, rekao je da će na međustranačkom sastanku pokušati da se dogovori održavanje sednice u naredna tri dana, jer je zakonska obaveza da budžet bude usvojen do kraja godine.

Sporni događaj zbio se u ponedeljak u sklopu novogodišnjeg programa, čiji su zvanični organizator Turistička organizacija i Opština Tivat. Pevao je Stefan Đukanović, koji je u sklopu svog nastupa izveo i nekoliko pesama Baje Malog Knindže.

Turistička organizacija je zvanično "izrazila žaljenje zbog neprimerenog repertoara" i ogradila se od tog dela programa uz tvrdnje da je Đukanovića direktno angažovao zakupac prazničnih kućica, a u dogovoru sa Turističkom organizacijom Tivat.

"U potpunosti se slažem sa ocenama javnosti da je repertoar neprimeren, posebno imajući uvidu da je nastup održan za vreme katoličkog Božića. Molim sve za razumevanje. Zla namera nije postojala", saopštila je direktorka TO Nina Lakičević iz Pokreta Evropa sad.

image