Srbija i Balkan

Drecun: Kurti dovršava san o stvaranju velike Albanije

Ne možete samo da očekujete da će Priština nešto uraditi, već morate da je naterate da preduzme određene korake, poručio je Milovan Drecun međunarodnoj zajednici
Drecun: Kurti dovršava san o stvaranju velike Albanije© A.K./ATAImages

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun komentarisao je izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o slobodi kretanja za vozila sa tablicama centralne Srbije i poručio da je cilj Kurtijevih poteza da se onemogući normalan život Srbima na KiM.

"Kurti preduzima kontinuirano jednostrane mere kojima je cilj da se maksimalno oteža život srpskom narodu, posebno na severu KiM, koje je trenutno u fokusu udara Kurtija i njegovog režima. Cilj je da se onemogući bilo kakav normalan život Srbima, bilo kakva perspektiva, ne bi li oni jednostavno počeli da shvataju da im nema budućnosti na Kosovu i Metohiji i da se jednostavno isele. I to bi bilo dovršavanje onog sna o ujedinjenju Kosova i Albanije, stvaranju etnički čiste velike Albanije", izjavio je Drecun za "Kurir" televiziju.

On je ukazao i na inertnost međunarodne zajednice kada je reč o odnosu sa Prištinom.

"Ono što je problematično je, pored toga što Kurti primenjuje sve mere da bi maksimalno otežao život Srbima, što on apsolutno ne poštuje ni jedan dogovor. I što oni koji bi trebalo da ga nateraju, da ga poštuju, jednostavno ćute, oglušavaju se o tome, neće da se izjašnjavaju i daju neke nemušte izjave, kao što smo čuli izjavu (portparola Evropske unije) Petera Stana da sad očekuju nešto od Prištine. Ne možete da očekujete. Morate da ih naterate da preduzmu određene korake", zaključio je Drecun.

image