Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Gde dočekati Novu godinu u Srbiji?

Za splavove u proseku treba odvojiti 50 evra, dok je doček u restoranima oko 100 evra, a u prestoničkim hotelima od 150 evra pa naviše
RT Balkan istražuje: Gde dočekati Novu godinu u Srbiji?© © TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Strani, ali i gosti iz regiona, koji u sve većem broju žele da novogodišnje veče provedu u Beogradu ili nekom drugom manjem gradu Srbije, naći će se na muci zbog velikog broja mesta za provod. Na raspolaganju im je sve – od čuvenih gradskih trgova, splavova, kafića i restorana – pa do formalnijih dočeka u hotelima.

Cene se kreću već od 2.000 dinara za konzumaciju pića, uz slobodan ulaz, pa sve do koncerata domaćih zvezda koji koštaju od 100 do 300 evra, u zavisnosti od položaja stola, odabira alkoholnih i bezalkoholnih pića, svečane večere i sl.

Za splavove u proseku treba odvojiti 50 evra, dok je doček u restoranima oko 100 evra, a u prestoničkim hotelima od 150 evra pa naviše. Postoji i opcija krstarenja rekama, po ceni od 70 evra.

Besplatno na trgovima 

Doček 31. decembra, naravno, može i besplatno da se provede na nekoj od gradskih ulica i trgova. 

U Beogradu će doček biti upriličen na dve adrese – na Trgu republike sa početkom u 21.30 sati nastupiće Anđela Ignjatović Breskvica, Sandra Afrika, Milica Todorović, di-džej Mihajlo i orkestar Endžija Mavrića.

Na Beogradskoj promenadi muzički program otvoriće "Frajle", za kojom će nastupiti Sara Jo i čuveni muzički virtuoz na trubi Dejan Petrović i njegov "Big Bend".

Novosadski doček će se održati na tri bine 31. decembra i okupiće regionalne i evropske muzičke zvezde, bendove "Buč Kesidi", "Elemental" i "Partibrejkerse".

Nišlije će Novu godinu dočekati uz Bobana Zdravkovića i Viki Miljković. 

Saša Matić nastupiće na Zlatiboru, a na Gradskom trgu u Subotici nastupiće orkestar Bobana i Marka Markovića, dok će u Kragujevcu svirku upriličiti "Ju grupa".

Doček na trgu u Vrnjačkoj banji biće uz "Amadeus bend". Čačani će ponoć dočekati uz zvuke Peđe Jovanovića.

U amfiteatru kod Doma kulture u Boru, novogodišnji koncert će upriličiti bend "Riblja čorba".

Banje već popunjene, Beograd najtraženiji

Marija Labović iz Turističke organizacije Srbije za RT Balkan kaže da očekuje dobru zimsku sezonu i rast u broju noćenja u odnosu na 2022. godinu.

"Krajem januara ćemo imati precizne brojeve o dolascima i noćenjima u decembru, i to ne izvučeno samo za Novu godinu već generalno za čitav mesec. Informacije koje imamo sa destinacija jeste da je popunjenost, odnosno procenat rezervacija, veoma visok, negde i do 100 odsto. Verujemo da će sve biti popunjeno i u novogodišnjoj noći", objašnjava ona.

Labovićeva dodaje da su stranci tradicionalno zainteresovani za Beograd, ali i Novi Sad, Kragujevac, Niš. Što se tiče planinskih centara, traženi su Zlatibor i Kopaonik, Divčibare su poprilično popunjene, Tara, Stara planina, a za Novu godinu i Zlatar.

"Kada pričamo o banjama – Sokobanja, Ovčar banja, Lukovska, Prolom, Kuršumlijska – informacije su da je tamo za doček sve popunjeno. Banja Vrdnik i Koviljača takođe", nabraja naša sagovornica.

Kada je dužina ostanka u pitanju, kaže da ima gostiju koji dolaze ciljano na doček, do tri-četiri dana, ali i da ima porodica sa decom koje dolaze za zimski raspust duže.

"Inostrani turisti su brojniji kada su dolasci i noćenja u pitanju u ovom periodu, dok je tokom januara–marta podjednako stranih i domaćih gostiju", navodi ona i naglašava da se u toku zimske sezone prošle godine realizovalo 3,3 miliona noćenja, a ove godine očekuje rast, a samim tim i više gostiju.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše ima turista iz regiona: BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Rusije...

Miodrag Popović iz Turističke organizacija Beograda za RT Balkan otkriva da su splavovi, za koje se nekada tražila karta više, sada deo minorne ponude srpske prestonice.

"Generalno, u Beogradu su popunjeni svi kapaciteti, pre svega svi privatni smeštaji. Mi smo samo u oktobru napravili više noćenja nego što smo imali čitave prošle godine. Postali smo ozbiljna evropska destinacija, a razlog je, kako nam kažu, jer smo grad sa odličnom atmosferom, ali i važimo za bezbedno mesto. Mišljenja su i da su cene stabilne, pa je šoping jedna od glavnih aktivnosti beogradskih gostiju", objašnjava Popović.

Prema njemu, novina je da se u Beograd vraćaju Grci, Italijani i Rumuni.

image