Magazin

Upozorenje "Batuta" pred prazničnu trpezu: Prejedanje opasno po zdravlje

Osim povećanja telesne mase, može doći do mnogo ozbiljnijih problema
Upozorenje "Batuta" pred prazničnu trpezu: Prejedanje opasno po zdravlje© Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je uputstvo kakva ishrana treba da bude kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja.

S obzirom na to da je u ovom periodu smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su obično kalorični i često se zaboravlja na umerenost u ishrani, lako može da se povećanja telesna masa.

"Može doći i do hipertenzije, do povećanja vrednosti holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Imajući sve ovo u vidu, ne bi trebalo da zaboravimo na umerenost u ishrani i na pravilno raspoređene obroke u toku dana i u ovom prazničnom periodu", ističe se u saopštenju "Batuta".

Greška koju građani najčešće prave tokom praznika je da preskaču doručak i užine, pa ručak ili večeru dočekuju "praznog" stomaka.

"Ukoliko preskočimo doručak ili ručak, bićemo gladni i sigurno nećemo biti umereni u ishrani. Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku. Vremenom, ako se na taj način hranimo iz dana u dan, postoji mogućnost da dođe do ranije pomenutih posledica po zdravlje", dodaje se u saopštenju.

Održavanje zdravih navika podrazumeva da toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani i piću bez obzira što su praznici.

image