Srbija i Balkan

Košarac: Šmit proizvodi ozbiljnu krizu u BiH

Da li je evropski standard da kaže 'ako nećete da slušate šta kažem, nametnuću zakon koji će vas odvesti u zatvor na pet godina'? Jel to evropski standard, budućnost, demokratija, vladavina prava, upitao je ministar Košarac
Košarac: Šmit proizvodi ozbiljnu krizu u BiH© Ustupljena fotografija/MSTEO BiH

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac izjavio je da Kristijan Šmit svojim izjavama o 9. januaru - Danu Republike Srpske daje doprinos politikama usmerenim protiv Srpske i proizvodi ozbiljnu krizu u BiH.

"On pokušava da na svaki mogući način provocira legitimno izabrano političko rukovodstvo Republike Srpske, a sve s ciljem pritiska na Republiku Srpsku", rekao je Košarac i istakao da Šmit to radi u partnerstvu sa ambasadorom SAD u BiH Majklom Marfijem, šefom Delegacije EU Johanom Satlerom i delom bošnjačke političke javnosti.

Košarac je naglasio da je 9. januar značajan datum za Republiku Srpsku koja je nastala u miru kao odgovor na tadašnje strukture koje su zagovarale rat u BiH i sa ambicijom da očuva slobodu i živote srpskog naroda, ne umanjujući svoju širinu da bude država koja omogućava sva prava i Bošnjacima i Hrvatima.

"Dan Republike Srpske je obaveza svih nas iz Srpske da budemo okupljeni oko tog značajnog datuma. Nema ni tog Marfija ni Šmita niti bilo kog nedobronamernog Bošnjaka koji nas može sprečiti u nameri da na adekvatan, civilizovan, kulturan način obeležavamo nešto što je za nas važno. Taj dan je rođendan Republike Srpske, a rođendan se ne može menjati i ne može se karakterisati ni na kakav drugi način nego kao važan nacionalni dan Srpske", rekao je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara.

On je podsetio da su Srpska i njene institucije već godinama dokazale da Dan Republike obeležavaju dostojanstveno i civilizovano, ne vređajući i ne provocirajući bilo koga.

Šmitove najave da će nametnuti izmene Izbornog zakona u slučaju da ih Parlamentarna skupština BiH ne usvoji, Košarac je okarakterisao kao još jedan njegov pokušaj da se pokaže kao relevantan faktor u BiH.

Konstatujući da je Izborni zakon važan akt, on je podsetio da na nivou BiH postoji radna grupa koja radi na zakonodavstvu o izbornom procesu.

"Njegovo bilo kakvo mešanje u izborno zakonodavstvo govori da smo daleko od evropskih standarda i EU", istakao je Košarac.

On je ukazao na nelogičnost da postoji struktura koja zemlji koja ima kandidatski status i čeka datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU afirmiše nametanje nekih rešenja.

"O čemu mi pričamo, kako je moguće da jedan Satler ćuti na takve najave Šmita, jesu li to evropski standardi da neki stranac koji nema legitimitet može doći u neku zemlju i nametati rešenja? Da li je evropski standard da kaže 'ako nećete da slušate šta kažem, nametnuću zakon koji će vas odvesti u zatvor na pet godina'? Jel to evropski standard, budućnost, demokratija, vladavina prava", upitao je Košarac.

Govoreći o procesu koji se u Sudu BiH vodi protiv predsednika Republike Srpske, a koji je u direktnoj vezi sa Šmitovim nametnutim odlukama, Košarac je konstatovao da u BiH nikada nije prestala praksa određene bošnjačke strukture da u partnerstvu sa strancima proizvodi rešenja koja se nameću Srbima, a ponekad i Hrvatima.

"I dan-danas postoji vrsta vrlo aktivne uloge nekih ambasada u BiH koje modeliraju određene partnere iz Federacije BiH i upravljaju njima. Maligni je uticaj ambasadora Marfija na političke procese u BiH, koliko puta to treba da kažemo. Mi iz Republike Srpske otvoreno kažemo da je Marfijevo ponašanje kontraproduktivno, štetno po interese BiH, posebno po Republiku Srpsku. On vrši političke pritiske, to nije njegov mandat", rekao je Košarac.

Prema njegovim rečima, jasno je da je proces protiv predsednika Srpske montirani politički proces koji je zagovaran "u kuhinji" Marfija i nekih drugih ambasadora i da je usmeren na pokušaj da se Dodik skloni sa političke scene, ali i na pokušaj da se napravi matrica da će svako ko ne bude radio kako oni traže proći na isti način.

"Oni su u zabludi da se sudi Republici Srpskoj. Ovde se sudi BiH jer je Milorada Dodika legitimno izabrao srpski narod u Srpskoj i sve aktivnosti je provodio u skladu sa Ustavom i zakonima. I onda mu se sudi što je radio u skladu sa Ustavom i ustavnom obavezom", rekao je Košarac.

Odgovor na sve ovo, naveo je on, jeste ustavno i u skladu sa zakonima ponašanje predsednika Republike Srpske i svih ostalih njenih predstavnika u vlasti.

"Verovatno u fiokama američkog ambasadora postoji napisana presuda, ali mi smo spremni da snagom argumenata štitimo predsednika i institucije Srpske", rekao je Košarac za Srnu.

Ističući da Republika Srpska vodi politiku mira i stabilnosti zasnovanu na slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, Košarac je poručio da će Srpska imati spreman odgovor ako neko dirne u njenu imovinu ili pokuša da joj uzme rođendan i ime.

image