Srbija i Balkan

Ambasada Rusije: Američka nervoza objašnjiva, u Srbiji nije moguće sprovesti antinarodni scenario

Prekookeanski politički tehnolozi žele da Beograd pretvore u alat za promovisanje svojih interesa, poručuju iz ruske ambasade
Ambasada Rusije: Američka nervoza objašnjiva, u Srbiji nije moguće sprovesti antinarodni scenario© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Američka ambasada uzalud pokušava ocrni Rusiju, u Srbiji nije moguće sprovesti antinarodni scenario, piše u saopštenju ruske ambasade u Beogradu.

"Obratili smo pažnju na emotivne ocene koje je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu dao postizbornim dešavanjima u Srbiji. Nervoza je, u principu, objašnjiva: prozapadna opozicija, na koju se u Vašingtonu računalo da će pobediti, ne samo nije dobila prednost, već se i ozbiljno diskredituje pokušajima da destabilizuje situaciju u prestonici", navodi se u saopštenju.

Vašington zbog toga mora da se licemerno odriče nezakonitih aktivnosti koalicije pod okriljem Amerikanaca i Evropske unije, a koje su direktno u suprotnosti sa njenim nazivom "Srbija protiv nasilja", i da apsolutno nedokazano optužuje Rusiju, koja navodno jedina stoji na putu napretka Srbije i pokušava da posvađa Beograd sa njegovim "evroatlantskim partnerima".

"Ostavimo neprikladne formulacije gospodina Hila na njegovoj savesti. Što se tiče sadržaja, neka američki ambasador razjasni kojim zemljama je Vašington doneo prosperitet nakon završetka hladnog rata 1991. godine. Možda je to Avganistan? Irak? Libija? Sirija? Ukrajina? Ili – ako uzmemo Balkan – Srbija?", piše u saopštenju.

U ambasadi podsećaju da se svega stotinak metara od šatora koje su demonstranti podigli u centru Beograda, kao podsetnik za SAD, stoje zgrade koje su američki projektili uništili tokom varvarskog bombardovanja 1999. godine. "Naravno, američkom diplomati je nezgodno da se seti toga – pa se ne seća. Kakve li selektivnosti!"

U Ukrajini su se, inače, Amerikanci takođe na početku kletveno uveravali da samo moralno podržavaju "demokratski proces". Kasnije su, međutim, javno priznali da je u te svrhe – u stvari za subverzivne antivladine aktivnosti – potrošeno pet milijardi američkih dolara, navodi se u saopštenju ambasade.

"Ne za izgradnju škola, puteva i bolnica, već za obuku snaga koje su 2014. godine rukama neonacista izvršile državni udar u Kijevu, a kojima Bajdenova administracija i njeni evropski vazali sada upumpavaju desetine milijardi dolara i evra, kao i više oružja i municije, u uzaludnoj nadi da će 'naneti strateški poraz Rusiji'. Neće uspeti!", poručuju iz Ambasade.

Ruska ambasada izražava uverenje da takav neprijateljski, antinarodni scenario neće biti moguće sprovesti ni sa nama prijateljskom Srbijom.

"Američki ambasador uzalud pokušava da ocrni Rusiju. Srbi sve odlično razumeju i vide praktične rezultate naše obostrano korisne saradnje. Jedan od nedavnih primera je modernizacija najveće srpske hidroelektrane 'Đerdap 1' koju su sproveli ruski stručnjaci, zahvaljujući čemu je njen ukupan kapacitet povećan za impresivnih 120 MV. Sigurni smo da naše strateško partnerstvo ima veoma dobre perspektive u svim oblastima", piše u saopštenju.

I za kraj. Ambasador Hil namerno dovodi srpsku javnost u zabludu kada govori o "partnerstvu SAD-Srbija". Vašingtonu – barem pod sadašnjom administracijom – nisu potrebni partneri. Ne trebaju joj čak ni novi vazali (onih koji već postoje unutar "kolektivnog Zapada" više je nego dovoljno).

"Prekookeanski politički tehnolozi žele da Beograd pretvore u alat za promovisanje svojih interesa. Zato uporno preporučuju Srbima da 'zaborave prošlost', prekinu veze sa Rusijom, Kinom i drugim nezapadnim zemljama i odreknu se kolevke srpske nacije i državnosti – pokrajine Kosovo i Metohija. Drugim rečima, da prestanu biti Srbi. O tome se sada radi", navode u ambasadi.

Verujemo da će Srbija, njeno rukovodstvo i narod dostojanstveno proći trenutni period turbulencije u Evropi. U tome neće biti sami – Beograd i Srbi imaju mnogo pravih prijatelja u svetu. Ponosni smo što smo jedan od njih.

image