Srbija i Balkan

Ministarka Grujičić: Plate lekara veće od januara, specijalisti se vraćaju u domove zdravlja

Ministarka zdravlja najavljuje da će se softver koji se koristi za zakazivanje magnetne rezonance, koristiti i za zakazivanje specijalističkih pregleda u nekoliko oblasti
Ministarka Grujičić: Plate lekara veće od januara, specijalisti se vraćaju u domove zdravlja© TANJUG/ Aleksandar Canić

Početak godine donosi novo povećanje plata u zdravstvu, pa će plate lekara i specijalista biti 1.259 evra, najavila je resorna ministarka Danica Grujičić.

"Što se tiče plata – niko nije zadovoljan, ali je činjenica da su daleko veće plate nego što su bile i treba da budu još veće. Ono na čemu sada radimo sa sindikatima, to su novi koeficijenti gde će morati pre svega školska sprema da se plati, a sa druge strane mora se plati i rad. Znači, izrada normativa, to je nešto što mora se završi u ovoj godini da bi onda zaista napravili razliku između onih koji nose posao i onih koji pridržavaju posao", rekla je Grujičić za RTS.

Liste čekanja

Kada su u pitanju liste čekanja i njihovo skraćenje, ministarka najavljuje da će se softver koji se koristi za zakazivanje magnetne rezonance, koristiti i za zakazivanje specijalističkih pregleda u nekoliko oblasti. Posebno za oblasti kao što su endokrinologija ili oftalmologija.

"To zahteva jednu dublju analizu i mi ćemo najverovatnije već odmah iza nove godine softver koji smo iskoristili za zakazivanje za magnetnu rezonancu koristiti kao jednu vrstu kontrole zakazivanja pregleda za oftalmologiju, endokrinologiju i one oblasti koje su najzahtevnije", rekla je ministarka.

Ističe da je problem nastao kada je ukinuta čitava specijalistička služba u mnogim domovima zdravlja.

Negde su lokalne samouprave na sebe preuzele finansiranje tih specijalističkih službi, ali mnogi domovi zdravlja su ostali i bez oftalmologije, bez oralnog hirurga, bez interniste, bez dermatologa.

"Prvi korak koji treba da napravimo je da se promeni pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti i naravno Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji će omogućiti spuštanje svih onih specijalnosti na nivo doma zdravlja", rekla je ona.

Ukazuje da treba da se uradi šestomesečno proveravanje liste čekanja za ortopediju.

"Zaista ne mogu da verujem da nikako na drugi način ne može da se pomogne pacijentima, nego samo ugradnjom ili veštačkog kuka ili veštačkog kolena. Ja bih pre išla na to da se odobri fondu da jednostavno plaća rehabilitacione centre, ne onda posle operacije, posle operacije njemu najmanje treba, nego da se izbegne operacija", rekla je ministarka.

Grujičić je rekla da je prema urbanističkom projektu Beograda, opredeljeno mesto za Onkologiju 2 – preko puta Tiršove 2.

"Sa jednom lepom pasarelom za našu decu jer sva dečja odeljenja u Kliničkom centru koja sada postoje moraju preći u tercijarnu dečju ustanovu, a to je Tiršova 2. Tako da će preći i dečija odeljenja sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije", rekla je Grujičićeva dodajući da se nada da će izgradnja Onkologije 2 biti završena 2027.

image