Srbija i Balkan

Grujičić: Zabrana pušenja u zatvorenom i za elektronske cigarete

Ministarstvo zdravlja će pravilnikom definisati šta je to "otvoreni prostor"
Grujičić: Zabrana pušenja u zatvorenom i za elektronske cigarete© Christopher Furlong/Getty Images

Zabrana pušenja u Srbiji prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona, doneta je za zatvorene prostorije, restorane, kafane, kafiće, autobuske stanice i stadione, a ministarka zdravlja Danica Grujičić naglašava da će se zabrana odnositi i na elektronske cigarete.

Svi objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili uključeni u Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine, pokriveni su novim predlogom i očekuje se da uskoro zaživi u praksi.

Grujičićeva je gostujući na TV Prva rekla da će ministarstvo pravilnikom definisati "otvoreni prostor".

"Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoreni prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoreni prostor, ali to može i nekim pravilnikom", rekla je Grujičić.

Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva, pogotovo mladih, objasnila je ministarka.

"Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji", objasnila je doktorka.

Prema njenim rečima, statistika jasno govori koliko loše nikotin utiče na pluća, jer su pušači 95 odsto obolelih od karcinoma pluća.

"A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove, pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca", rekla je Grujičić i dodala:

"Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio, pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika, ali generalno gledano to nam ne treba", rekla je.

Ona je, kako kaže, svesna da niko ne može da se natera da prestane da puši, ali da pravila moraju da postoje, pa čak i ona koja važe za elektronske cigarete.

"Ništa one nisu manje opasne, prema tome, u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju onako kako hoćete, u zavisnosti od toga ko hoće da sedi sa vama", poručila je ministarka.

image