Srbija i Balkan

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima možda i pre kraja godine

Nacrtom izmena Zakona predviđena je zabrana korišćenja duvanskih proizvoda u svim zatvorenim i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može da ugrozi druga lica, rekla je zamenica ministarke zdravlja dr Jelena Janković
Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima možda i pre kraja godinewww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima kao što su kafići, restorani, kafane i ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu obuhvaćeni zakonom iz 2010. godine, trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, objavio je "Blic" saznanja iz Ministarstva zdravlja.

Nacrt zakona predviđa zabranu pušenja i na autobuskim stanicama i stadionima, a u Ministarstvu poručuju da ustupaka neće biti, jer je duvanski dim štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

Nacrtom izmena Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima predviđena je zabrana korišćenja duvanskih proizvoda "u svim zatvorenim i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može da ugrozi druga lica", rekla je zamenica ministarke zdravlja dr Jelena Janković za "Blic".

"Konačnu verziju nacrta izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima imaćemo posle završene javne rasprave. Duvanski dim je štetan za sve one koji ga udišu, bez obzira da li su pušači ili nepušači. Ne postoji nijedan opravdan razlog da bi se pravili ustupci", rekla je ona.

Lekari navode da je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima neophodna da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva.

"Većina duvanskih proizvoda sadrži nikotin. Dim iz cigareta sadrži stotine drugih hemikalija od kojih veliki broj može da prouzrokuje razne vrste raka. Pored nikotina dim cigarete sadrži i ugljen-monoksid, ali i katran, aceton, amonijak, arsenik, benzen", naglašava Jankovićeva.

Govoreći nedavno o najavi Zakona o zabrani pušenja ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je "da je za donošenje takvog zakona potrebna podrška cele Vlade Srbije".

"Ja se iskreno nadam da će u toku ove godine biti donet taj zakon, ali moramo ga zaista dobro pripremiti. Svi se plaše nekakvog udara, ali ne zaboravite da su dve trećine ljudi nepušači. Oni ne mogu da dolaze u te zatvorene prostore upravo zato što im sveta dim", rekla je ona, prenosi "Blic".

Doktorka Janković je rekla da je trenutno u pripremi i kampanja koja bi pušačima, ali i svima ostalima pokazala koliko je duvanski dim štetan. 

Ukoliko sve bude prođe kako je planirano, posle javne rasprave, vlade i skupštine, zakon bi mogao da bude usvojen.

image