Srbija i Balkan

Danica Grujičić za RT Balkan: Isporuka oružja sa osiromašenim uranijumom je objava nuklearnog rata

Govoreći o opasnostima ove vrste naoružanja, srpska ministarka upozorava da bi uz Ukrajince, kojima je zvanični London obećao isporuku oružja sa osiromašenim uranijumom, bili ugroženi i Poljaci, Mađari, Česi i Slovaci
Danica Grujičić za RT Balkan: Isporuka oružja  sa osiromašenim uranijumom je objava nuklearnog rata© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Davanje bilo kojoj zemlji projektila sa osiromašenim uranijumom jeste objava nuklearnog rata, kaže ekskluzivno za RT Balkan ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić.

"One koji pričaju kako je osiromašeni uranijum bezbedan, pozivam da u svoju dnevnu sobu stave takav projektil, pa da vidimo šta će se dešavati", ističe Grujičić.

Ona objašnjava da je, iako radijacija postoji samo u prvom trenutku kada dođe do eksplozije, opasno to što se nano čestice osiromašenog uranijuma mogu raspršiti kilometrima daleko i ući u organizam ili preko zagađenog tla, vode, ili udisanjem.

A onda kasnije dolazi do oštećenja tkiva reproduktivnih organa i koštane srži, dodaje ona.

"Zato se dešava porast moraliteta, leukemije i tumora. Videla sam da i se priroda malignih tumora potpuno promenila. Oni su mnogo agresivniji, terapija je manje uspešna i tek sad posle 24 godine dolazimo ponovo u neku fazu u kojoj smo bili 1999, pre lečenja tih tumora", kaže Grujičić podvlačeći da zbog toga isporuku projektila sa osiromašenim uranijumom smatra objavom nuklearnog rata.

Najgore će biti pogođeni Ukrajinci, ali uz njih će stradati i Poljaci i Mađari i Slovaci i Česi, tvrdi srpska ministarka najavljujući regionalnu ekološku katastrofu.

Apelujem na Ukrajince da ne dozvole pomor

Uz maligne bolesti, posledice dejstva osiromašenog uranijuma su sterilitet kod muškaraca, autoimune bolesti, patološke trudnoće, genetski poremećaji kod dece, pa čak i niži koeficijent inteligencije.

"Moj apel Ukrajincima je da ne dozvole da im zagade zemlju, vodu i vazduh osiromašenim uranijumom. Pre svega njima, jer oni će najviše stradati. Ne mogu da verujem da neko hoće da se ovi projektili koriste na njihovoj teritoriji da bi neko uništio tri tenka više", naglašava Danica Grujičić, odgovarajući na nameru zvaničnog Londona da Kijevu pošalje oružje sa osiromašenim uranijumom.

Njen je zahtev da UN zabrane korišćenje oružja sa osiromašenim uranijumom, jer, kako kaže, kad je kod nas ovakva situacija "mogu da zamislim šta se dešavalo nesrećnom Iraku".

I SZO bi, smatra, morala da učini sve, kako bi se ta zabrana uvela.

"Ukrajinci, ustanite protiv tih idiota koji dozivaju projektile sa osiromašenim uranijumom. To je genocid prema ukrajinskom narodu. Ti koji bi da isporučuju to oružje, trebalo bi da budu u Hagu, a ne neko drugi", jasna je ministarka.

Kroz stradanje našeg naroda moramo da pokažemo koliko su ta oružja opasna, uverena je Danica Grujičić, dodajući da Srbija apeluje na uspostavljanje međunarodne pravde koja je prestala da postoji bombardovanjem 1999. godine.

image