Srbija i Balkan

Stižu li poplave iz Nemačke i Slovenije u Srbiju? RT Balkan istražuje stanje na rekama

Sutra će vrh talasa biti kod Beograda, kod Nebojšine kule na Kalemegdanu i naselju Partizan kod Ade Ciganlije
Stižu li poplave iz Nemačke i Slovenije u Srbiju? RT Balkan istražuje stanje na rekama© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Topljenje snega sa gornjeg toka Dunava, odnosno iz južne Nemačke, Austrije, Slovačke, Češke i zapadnog dela Mađarske, danas je prouzrokovao prelivanje reke kod Novog Sada, a vrh talasa od redovne odbrane od poplave sutra se očekuje i u Beogradu.

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije za RT Balkan kaže da su u pitanju veliki prilivi vode zbog obilnih kiša i snežnih padavina, što je dovelo i do značajnog talasa kod nas.

"Kod Novog Sada su na par stanica proglašene mere prvog stepena redovne odbrane od poplava, kod Bezdana, Apatina, Bogojeva, Bačke Palanke, Novog Sada, Slankamena i Titela na ušću Tise u Dunav. Uočene su slabe tačke kod naselja Ribarsko naselje i Kamenjar u Novom Sadu, jer su to niže lokacije i tu je uvek napeto kad su malo više vode", navodi hidrolog.

Sutra će vrh talasa biti kod Beograda, kod Nebojšine kule na Kalemegdanu i naselju Partizan kod Ade Ciganlije, otkriva naš sagovornik.

"Vanredne odbrane za sada neće biti proglašene nigde. Tu se javljaju potrebe za ispumpavanjem vode, nasipima i slično", naglašava i dodaje: "Na Savi ćemo zbog kiša u Sloveniji, kod Karlovca i Gorskog kotara imati novi, mnogo manji talas u odnosu na one iz novembra i decembra, jer će Dunav primiti sav višak vode. Taj mikrotalas sledi i kod nas".

Ove padavine su male, pa neće značajno uticati na stanje na našim autohtonim rekama, kaže Vladiković. 

"Za Božić će biti kiše, koja će 8. i 9. januara preći u susnežicu i sneg. Tada ćemo imati nešto hladnije vreme koje priliči kalendaru. Takvo vreme će doneti uvećanje snežnog pokrivača, u gradovima neće biti većih hidroloških poteškoća, možda krajem februara ili na proleće, ako u par navrata dođe do naglih prodora snega i kiše, ali o tom-potom", zaključuje naš sagovornik.

Iz RHMZ dali su izglede o stanju voda na velikim rekama za naredne dane.

"Vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji do Bogojeva, nizvodno u manjem porastu sa tendencijom opadanja naredna četiri dana. Vodostaj Tise je u manjem porastu sa tendencijom manjeg opadanja naredna četiri dana. Vodostaj Save je u manjem opadanju sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna tri dana.
Vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna tri dana", navodi se.

image