Srbija i Balkan

Dedaj: Gervala ne zna šta je diplomatija, ni za 100 godina neće obezbediti nova priznanja "Kosovu"

Mala partija koju sam vodio pre rata u inostranstvu je uradila više od celog Ministarstva spoljnih poslova, poručuje bivši ambasador tzv. Kosova u Severnoj Makedoniji
Dedaj: Gervala ne zna šta je diplomatija, ni za 100 godina neće obezbediti nova priznanja "Kosovu"© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Bivši ambasador tzv. Kosova u Severnoj Makedoniji Đerđ Dedaj izjavio je da kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ne zna šta je diplomatija i kako da radi na obezbeđivanju novih priznanja nezavisnosti, prenosi Teve1.

Dedaj tvrdi da Gervala, čak i da ostane 100 godina na čelu kosovske diplomatije, neće moći da obezbedi nijedno priznanje Kosovu.

"Oni ne znaju šta je diplomatija. Neka ministarka spoljnih poslova bude u ovom ministarstvu još 100 godina, neće dobiti priznanje. Mala partija koju sam vodio pre rata u inostranstvu je uradila više od celog Ministarstva spoljnih poslova", rekao je Dedaj.

Govoreći o poseti ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dejvida Kamerona tzv. Kosovu, Dedaj ističe da ona pokazuje da su strateški partneri Kosova ozbiljno shvatili rešavanje kosovskih problema.

"Poseta lorda Kamerona Kosovu je jedna od najvažnijih poseta koje je Kosovo imalo poslednjih godina. Pored američkog sekretara Blinkena i sekretara NATO-a, ovo je treća najvažnija. To nas čini optimistima da ova godina neće ličiti na prošle godine neaktivnosti i da će Kosovo ući u sasvim drugu fazu. Naši partneri su ozbiljno shvatili rešavanje kosovskih problema", rekao je Dedaj.

Naglašava i da ova poseta, osim što je ohrabrujuća, ukazuje i aktuelnoj vlasti na Kosovu da je spoljna politika propala.

"Interes Britanije za Kosovo je trajan. Moramo paziti na te partnere. Zato što je čak i nezavisnost Kosova bila zajednički projekat sa našim partnerima. Ova poseta je veoma ohrabrujuća i takođe je udar na aktuelnu vlast. Nemojte da zaspite, jer je spoljna politika ove vlade uspavana, ocrnjena, jednostavno propala", pojasnio je Dedaj.

image