Srbija i Balkan

Gervala: Potpuno drugačiji pristup EU prema ZSO, kazniti Srbiju

Ministarka spoljnih poslova "Kosova" traži kaznu za Srbiju zbog događaja u Banjskoj
Gervala: Potpuno drugačiji pristup EU prema ZSO, kazniti Srbijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Leon Kuegeler

O novom nacrtu ZSO Priština će razgovarati tokom intenzivnog procesa sa EU, a novi dokument koji je predstavila Unija ima potpuno drugačiji pristup od prošlih, ocenjuje ministarka spoljnih poslova takozvanog Kosova Donika Gervala Švarc.

"Ne znam o kojoj zajednici govorite, postoji zajednica iz 2013. godine, kada je napravljen sporazum između Kosova i Srbije, što je Ustavni sud 2015. godine proglasio kršenjem više od 22 člana. Imamo i novi predlog, novi dokument Evropske unije, koji ima potpuno drugačiji pristup", tvrdi Gervala, a prenosi "Kosovo onlajn".

Sve, kaže, zavisi od toga da li će ovaj predlog biti taj koji će doneti konačnu normalizaciju sa Srbijom ili ne.

"Ako bilo koji dokument služi samo Kosovu, a ne normalizaciji odnosa sa našim susedom, onda smo veoma skeptični koliko je pogodan za diskusiju", rekla je Gervala i dodala da od EU očekuje da Srbiju kazni zbog događaja u Banjskoj.

Istakla je da, ako se pažljivo pročita izjava premijera Aljbina Kurtija, nakon sastanka u Briselu, onda će se uvideti da je on dao otvorenu i iskrenu izjavu o potpisivanju tri dokumenta.

"Srbija je istog dana odbila tu ponudu našeg premijera preko Evropske unije, pa je to odloženo, a kako će se stvari odvijati u budućnosti, ostaje otvoreno pitanje", rekla je Gervala.

image