Zapad preti da će Srbija platiti, traže prekid pregovora sa EU – sve zbog Sandulovića

Lider Republikanske stranke se "pojavio", ali je prema tvrdnjama advokata Čedomira Stojkovića sada uhapšen

Tviter potraga za (navodno) nestalim opozicionarem Nikolom Sandulovićem okončala se sinoć kada je advokat Čedomir Stojković objavio fotografije na kojima je lider vanparlamentarne Republikanske stranke na bolničkim nosilima. Misterija oko njegovog nestanka, međutim, nije ni na korak bliže od razrešenja, a u njeno otkrivanje uključio se i veliki broj zvaničnika Zapada koji na odgovornost pozivaju Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

Stojković, naime, tvrdi da je Sandulović u takvom stanju zbog toga što ga je u zgradi BIA pretuklo 15 osoba, među kojima je on, navodno prepoznao i nekadašnjeg lidera Srpske liste Milana Radojičića. Ćerka predsednika srpskih republikanaca Klara Sandulović u razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" dala je nešto drugačiju verziju događaja prema kojoj je njen otac, koji je posle svega ostao nepokretan, "otrovan vojnim nervnim otrovom".

Advokat poznat po tome što je njegova kancelarija uvela sankcije Rusiji izvestio je i da je Sandulovićeva kuća pretresena, a nalog je, kako navodi, izdat zbog sumnje da je Sandulović "izvršio krivično delo izazivanja nacionalne mržnje" polažući cveće na grob teroriste Adama Jašarija na Kosmetu.

U nizu tvitova koje je Stojković objavio na ovu temu objavljen je i dokument za koji se tvrdi da je naredba Višeg javnog tužioca u Nišu da se Sandulović uhapsi, a na svom nalogu, advokat je podelio i snimak koji, kako navodi, prikazuje trenutak kada je lider Republikanske stranke uhapšen u Urgentnom centru i odveden u Centralni zatvor.

Navodni filmski zaplet, u kome se našao Sandulović, nije prvi triler koji se vezuje za njegovo ime, budući da je ovaj političar, više nego po političkim uspesima, poznat po tvrdnji da je država pokušala da ga otruje kada je tokom pandemije virusa korona hapšen zbog širenja lažnih vesti i panike.

Bez obzira na to što se sve "informacije" o Sandulovićevom nestanku zasnivaju samo na izjavama jednog čoveka, Čedomira Stojkovića, poznatog po svojim antirežimskim stavovima, te da nema nikakvih zvaničnih saopštenja o privođenju ili zadržavanju lidera Republikanske stranke, veliki broj zapadnih zvaničnika požurio je da, kao i u slučaju Banjske, bez ikakvih dokaza "presudi" da je za sve kriva država.

"Veoma sam zabrinuta za bezbednost i zdravlje Nikole Sandulovića nakon izveštaja da su ga zlostavljale srpske obaveštajne službe. Mnoge nepravilnosti uočene na srpskim izborima imale su za rezultat samo najblaže izraze prolazne zabrinutosti iz Velike Britanije, SAD i EU", požalila se evroparlamentarka Ališa Kerns, poznata po, kako se dokazalo, lažnim optužbama da je SPC umešana u švercovanje oružja na Kosovu i Metohiji.

Njena koleginica, austrijska zvaničnica Keti Šeneberger, inače članica mreže regionalnih lokalnih savetnika EU koja je nedavno podržala proteste prozapadne opozicije u Beogradu, pozvala je da se oglase šef Evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Još uvek spavate? Probudite se i budite aktivni. Konačno zaustavite vašeg prijatelja Vučića. Bićete odgovorni za sav haos i katastrofu koju izaziva Vučićev režim, ako konačno ne prestanete da ga podržavate. Radite svoj posao u interesu demokratije i naših evropskih vrednosti ili odmah podnesite ostavku", bila je oštra Šenebergerova.

Zvaničnica Evropskog parlamenta Frederika Volk, poznata po svojim kritikama na račun srpskih medija koji ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid, ali i po svom nerviranju zbog toga što je u finalu Dejvis kupa srpsku reprezentaciju pratila pesma "Veseli se srpski rode", sada je bila još nervoznija.

"Srpska vlada mora platiti za ovo. Sandulović je navodno paralizovan, ima brojne ozlede i povrede koje sugerišu da je bio pretučen. Gde je EU, gde je Amerika", pitala se Volkova.

Ona je kasnije dodala da je "apsolutno neopravdano to što je srpska vlada uradila opozicionom lideru", i zatražila obustavljalje pregovora o ulasku u EU za Srbiju.

Austrijski ekonomista Gunter Felinger, koga su Srbi upoznali kada je zatražio rušenje spomenika maloj Milici Rakić i umesto njega podizanje obeležja Medlin Olbrajt, u strahu je da je sada on na meti.

On je, naime, objavio poruke za koje tvrdi da su navodno upozorenja da bi on "mogao da bude sledeći". Da li bi to trebalo da shvati i kao pretnju, pita se on, objavljujući usput tekst jednog srpskog tabloida sa naslovom "Tri karte za Lazu: Sandulović, Felinger i Bogdanović rade za Kurtija i lažnu državu", koji on, očigledno, vidi kao "najavu" za ovo što se dešava.

"Srbija kao u Staljinovo vreme pokušava da ućutka lidere opozicije smeštajući ih u vojne bolnice. Žozep Borelj podržava ubilački režim Aleksandra Vučića", napisao je na svom iks nalogu Felinger.

A, gde su Felinger i Sandulović tu je i Kurti, koji je, takođe, zabrinut za svog prijatelja.

"Duboko sam zabrinut zbog izveštaja u kojima se navodi da je srpski opozicioni lider Nikola Sandulović paralizovan nakon što ga je premlatila srpska tajna služba. Ovo je usledilo nakon njegovog izvinjenja za zločine koje je Srbija počinila tokom genocidne kampanje na Kosovu. Ova neizreciva brutalnost predstavlja danak koji Vlada Srbije nameće sopstvenim građanima jer se usuđuju da priznaju istinu i traže pomirenje. To, takođe, predstavlja ozbiljno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i putinovski napad na one koji odbijaju da učestvuju u poricanju genocida", rekao je Kurti.

Srpski opozicionar, za koga se svi ovi zvaničnici sekiraju, po svemu sudeći, poznatiji je na Zapadu nego u Srbiji.

I letimičnim pogledom na njegovu političku karijeru, jasno je kolika opasnost režimu preti od Sandulovića, budući da on, iako mu je partija zvanično registrovana kao stranka mađarske nacionalne manjine, nijednom još nije uspeo da uđe u parlament, iako mu za to nije potrebno čak ni da pređe cenzus.

Naime, za manjinske partije u Srbiji važi takozvani prirodni prag – koji se računa tako što se broj važećih glasova podeli sa brojem poslanika. U prevodu, na tri i po miliona glasača, partiju je potrebno da podrži svega oko 15.000 glasača.

Sandulović još nijednom nije uspeo da "dobaci" ni do polovine potrebnih glasova.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine njegova partija završila je sa svega 4.522 glasa, odnosno 0,12 odsto podrške, dok je na beogradskim izborima u 2018. godine Sandulović imao svega 1.108 glasova. Ako uzmemo u obzir da jedna od najvećih stambenih zgada u Beogradu, popularna "Lamela" u Bloku 21 ima oko 3.500 žitelja – jasno je da Sandulović ne bi mogao ni da bude pretnja predsedniku tamošnje stambene zajednice.

Štaviše, nejasno je da li zapadni prijatelji Sandulovića uopšte i znaju da on na najnovijim izborima 17. decembra nije ni nastupio.

Sprečili su ga, kako je rekao na jednoj od konferencija za štampu Republikanske stranke, između ostalog "maltretiranje i ponižavanje notara".

Sandulović ne samo da nije učestvovao na ovim izborima nego i na prethodnim – 2022. godine, pa ni na onim pre njih – 2020. I jedne i druge je, kako je tvrdio, "bojkotovao".