Srbija i Balkan

Prelet američkih borbenih aviona ne doprinosi stabilnosti BiH

U izazovnom vremenu u kojem živimo i dešavanjima na svetskoj političkoj sceni ne treba nam zveckanje oružjem nego mudrost, diplomatija i kompromis, poručio je zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović
Prelet američkih borbenih aviona ne doprinosi stabilnosti BiHGetty © Photo by Morris MacMatzen/Getty Images

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da prelet lovaca F-16 američkih borbenih aviona ne doprinosi stabilnosti BiH.
Goganović je istakao da je iskreno razočaran što je Ambasada SAD u BiH pala pod uticaj bošnjačke politike i što obuka nije realizovana krajem januara, kako je prvobitno planirano i što je bilo prihvatljivo.

"U zvaničnom saopštenju Ambasade SAD u BiH navodi se da se obuka odvija u jeku secesionističke politike koja dolazi iz Republike Srpske. Napominjem da politika zvaničnih institucija Republike Srpske nije secesionistička. Okrenuti smo poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i multietničkoj BiH", istakao je Goganović.

Dodao je da ga brinu izjave koje dolaze iz političkog Sarajeva o građanskoj BiH, što je na liniji unitarističke BiH, što bi bilo grubo urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"U izazovnom vremenu u kojem živimo i dešavanjima na svetskoj političkoj sceni ne treba nam zveckanje oružjem nego mudrost, diplomatija i kompromis da bi se dejtonska i multietnička BiH kretala ka evropskom putu", naveo je Goganović, prenela je Srna.

Američki lovci F16 preletali su juče teritoriju BiH u vreme početka obeležavanja 32. godišnjice od osnivanja Republike Srpske.

image